WK in Verona begint met Italiaans ‘opwarmertje’

In Verona beginnen vandaag de wereldkampioenschappen. Als opwarmer wordt begonnen met het WK-mixed waarvoor bijna 500 gemengde paren inschreven...

In Nederland zijn sterke vaste combinaties in deze categorie niet gebruikelijk. Onze in Italië aanwezige vrouwelijke en mannelijke internationals vormen gelegenheidsparen en maken zich de eerste drie dagen op voor het serieuze werk bij de viertallen en paren begint.

Een Nederlandse hoofdrol in dit WK zou een aangename verrassing betekenen. Daarna volgen de World Knock Out Teams waarin Team Oranje de kans krijgt te bewijzen dat het tot de wereldtop behoort. Het Nederlandse vrouwenteam is dikwijls het boegbeeld van de equipe, grossierde al twee decennia in medailles, en kan zich zeker mengen in de strijd om de ereplaatsen.

Bij het WK-paren moet elke deelnemer van goede huize komen om in een marathon van tien zittingen overeind te blijven. De speelsters en spelers die aan alles meedoen zijn twee weken van vroeg tot laat actief; naast een lange adem komt een stevige portie fortuin ook van pas.

De Italiaanse supersterren wonnen de afgelopen tien jaar alles wat lost en vast zit. In de halve finale van het WK-2002 tegen Polen combineerden zij in diagram 1 goede techniek met enig geluk.

Zie diagram 1

Het Italiaanse paar slaagde er niet in de 4-4 fit in harten boven water te krijgen; je vraagt je af wat zuid zou bedoelen door na 3SA nog een keer 4* te bieden: een natuurlijk bod of een controle op weg naar slem?

Het 5*-contract was aan de hoge kant. Er zijn in elk geval twee rode azen te verliezen; de leider moet afrekenen met *B en dient zich te ontdoen van twee klaverenverliezers. In het benutten van de kansen tonen de Italianen zich keer op keer ware grootmeesters.

Het zag er niet gunstig voor Italië uit toen de Poolse west tegen 5* uitkwam met *A. Speelt west harten door dan krijgt hij, als oost aan slag komt met *A, een hartenintroever voor één down; ook troef in de tweede slag voor *A en een tweede troefronde leidt tot down omdat de leider dan slechts één klaveren kan troeven en een klaverenverliezer houdt.

Net als het Italiaanse schip lijkt te zinken snelt Vrouwe Fortuna te hulp. West zag kennelijk in de dummy iets dat hem niet beviel en hij speelde *10 na. De leider zette *B in noord en troefde het aas van west. Een kleine klaveren getroefd in noord en *H voor *A in oost. Het maakte niet meer uit wat oost verder deed. Hij speelde *V voor *A in zuid die met *V en *B de troeven trok. Overgestoken naar *H en op *H verdween de kleine klaveren uit zuid. Een spannende +600 en 10 imps winst voor de almachtige Squadra Azzuri. Polen eindigde in het bescheiden 2*.

Tijdens het WK-paren ontstaan steevast veel juweeltjes. De leider in de scherpe 4* in diagram 2 goochelde zich handig en bekwaam naar een geweldig resultaat.

Zie diagram 2

West kwam tegen de huizenhoge 4* uit met *H. De leider dook en west speelde de singleton troef na. Na *A in de dummy speelde de leider harten door oost gewonnen met *A. Oost speelde *B na voor *A in de zuid.

De leider incasseerde hierna *A en *H waarop de laatste ruiten uit zuid verdween. Daarna een kleine klaveren getroefd in zuid, naar later bleek een essentiële manoeuvre. In zuid *H en een harten getroefd in noord met *4. De laatste ruiten uit de dummy plaatste oost voor een dilemma.

Als oost deze met *V troefde, ging de laatste harten uit zuid weg en maakte de leider met hoge troeven de rest van de slagen. Oost gooide *V af en hield drie troeven (*V108) over; zuid troefde de klaveren met *5.

De leider troefde de laatste harten uit zuid met *H, oost kon niet anders dan ondertroeven. Klaveren uit noord en oost moest machteloos toekijken hoe de leider met *B9 in zuid achter *V10 van oost en passant een troef maakte als tiende slag. Om dit speelplan te laten slagen was het direct introeven van een klaveren in de zevende slag noodzakelijk om de troeflengte van zuid in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden