WK Debatteren is meer dan spel

Afgelopen week streden 370 studententeams uit 94 landen in Den Haag om de World University Debating Championships 2017. Gisteren stond een Leids duo in de finale tegenover een tweetal uit Tel Aviv.

Floris Holstege interpelleert, naast hem Lisa Schallenberg. Rechts een Maleisisch team.Beeld Aurélie Geurts

De adrenaline bij Wieda Deasy ebt weg als ze het podium afstapt van het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. In de finale van het WK Debatteren is de 23-jarige studente van de Binus University in Jakarta zojuist in de huid gekropen van een Europese minister-president. Vol overtuiging heeft ze een ultralinks plan verdedigd: grote ondernemingen en industrieën moeten worden genationaliseerd, de rijken moeten meer belasting gaan betalen.

Is ze het eens met de stelling? 'Daar gaat het niet om, ik had net zo goed het omgekeerde kunnen beweren.' Haar rol en de stelling kregen Wieda en haar teamgenoot pas een kwartiertje voor het debat te horen. Ze heeft hard getraind met haar coach. 'Je moet elke dag veel lezen. Trump, de Brexit, economie, cultuur, alles kan voorbijkomen.'

Denk niet dat de World University Debating Championships 2017 een spelletje zijn. Al sinds 27 december zijn 1.200 deelnemers van 220 universiteiten uit 94 landen bijeen in Den Haag: 370 teams van twee personen, honderden juryleden, plus coaches en leden van debatclubs. Dinsdag waren de 'grand finals' in drie categorieën: Engels als moedertaal, als tweede taal en als vreemde taal.

In die derde categorie doet Wieda Deasy mee - ze neemt het op tegen teams uit Duitsland, Singapore en Belgrado. Zoals in elke ronde spelen twee teams regeringspartijen die elk met eigen argumenten de stelling moeten verdedigen. De twee andere teams vormen de oppositie. Iedereen krijgt zeven minuten spreektijd.

'Ik vind het geweldig als ik iets moet verdedigen waar ik het persoonlijk niet mee eens ben', zegt Milos Marjanovic (23) uit Belgrado. Hij heeft zojuist Wieda Deasy voor de voeten geworpen dat rijken altijd een uitweg vinden om belasting te ontduiken.

Applaus

Uit de zaal klinkt applaus - niet zozeer omdat de honderden toehoorders het inhoudelijk eens zijn. Geconcentreerd letten ze vooral op de techniek. Houden de sprekers zich aan de stelling? Brengen ze nieuwe argumenten in? Hoe dienen ze elkaar van repliek? De nadruk ligt meer op analyse dan op stijl - het blijft een academisch publiek.

Marjanovic bruist achter het spreekgestoelte van energie, zijn handen onderstrepen wat zijn mond in sneltreinvaart zegt. Alle sprekers praten snel, dan kun je veel zeggen. 'Debatteren is een passie van me', verklaart hij.

Stellingen

De meest uiteenlopende stellingen zijn op dit WK Debatteren betrokken of ontkracht. Alle migranten moeten stemrecht krijgen. De paus moet het celibaat voor priesters afschaffen. Vluchtelingen moeten eerst in het leger van hun nieuwe land dienen voordat ze een nieuwe nationaliteit kunnen krijgen. Na een oorlog moet een land alle sporen uitwissen op de plekken waar genocide is gepleegd.

'Dat vond ik wel een lastige om te verdedigen, want persoonlijk vind ik dat je die plaatsen van herinnering moet juist bewaren', zegt Floris Holstege. Inmiddels staat de 20-jarige student van de Universiteit Leiden met Lisa Schallenberg (22) in de finale in de categorie Engels als tweede taal. Onder luid gejoel komen ze het podium op. Ze zijn coryfeeën in het internationale debatcircuit - ze wonnen eind vorig jaar zowel de Cambridge Intervarsity als de Vice-President's Cup in Dublin.

Ze nemen het op tegen twee teams uit Maleisië en een Israëlische ploeg. De stelling is dat nieuwsorganisaties allemaal non-profit moeten worden. In de rol van tweede regeringspartij verdedigen Floris en Lisa die stelling met een spervuur aan argumenten - alsof ze niet slechts een kwartiertje voorbereiding hebben gehad, maar uitvoerig zijn gebrieft door beleidsambtenaren. 'Media die winst moeten maken, zijn uit op sensatie.' En: 'Gelukkig wordt journalistiek goedkoper. Je hoeft geen krant meer te drukken, het kan online.'

Maar ze worden ook flink aangevallen door de oppositie uit Tel Aviv. 'Zo'n wedstrijd is zenuwslopend', zegt na afloop de Israëlische finalist Tom Manor (21). De student theoretische wiskunde is 'verslaafd' geraakt aan debatteren. 'En dat terwijl ik vroeger doodsbang was voor spreken in het openbaar.'

'Ik ben zeer tevreden, mijn speech ging goed', zegt Floris Holstege - hij staat buiten met om zijn schouders de Nederlandse vlag. 'De stelling was nogal technisch, dus er kwamen wat minder emoties aan te pas.'

Het oordeel van de negenkoppige jury was nog niet bekend.

De jury is in beraad.Beeld Aurélie Geurts
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden