'Witwassen eist Europese aanpak'

'Het witwassen van geld ondermijnt de samenleving', waarschuwde minister van Sorgdrager van Justitie na haar eerste gesprek als voorzitter van de Europese Unie met haar Europese collega's....

Van onze correspondent

Jos Klaassen

NOORDWIJK

Een recht-toe-recht-aan antwoord kreeg zij woensdag niet in het Noordwijkse Huis ter Duin, waar de Europese ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken brainstormden over justitiële samenwerking in de Europese Unie. Een regelrechte 'Europese aanpak' komt er volgens haar voorlopig niet.

Wel kunnen de verschillende landen van de Unie proberen zoveel als maar kan samen te werken in de strijd tegen het witwassen van crimineel geld. De wil tot samenwerking is overduidelijk.

Maar de uiteenlopende regels in de Unie-landen over het bankgeheim belemmeren het snel en effectief aanpakken op Europees niveau van de witswaspraktijken van de georganiseerde criminaliteit. De Europese politie-organisatie Europol, die in de praktijk nog van de grond moet komen, blijft voorlopig buiten spel.

Dat was een tweede vraag die minister Sorgdrager haar collega's in Huis ter Duin heeft voorgelegd. Zou Europol geen adviserende rol moeten hebben in deze zaken? Het antwoord blijft voorlopig uit. Een groep van experts, die zich sinds de Eurotop van Dublin in december 1996 buigt over allerlei justitiële kwesties, gaat een advies uitbrengen. De Europese politie-organisatie Europol is nog altijd een zorgenkind in de Unie. Ook gisteren werd in Noordwijk uitvoerig gepraat over Europol. Het Europol-verdrag is pas door één lidstaat van de Unie bekrachtigd; slechts drie zijn bijna zover en de rest moet nog een lange procedure afleggen.

Duitsland en (in toenemende mate) Frankrijk willen van Europol een soort Europese FBI maken; bondskanselier Helmut Kohl en president Jacques Chirac hebben dat voorgesteld.

Maar daarover zijn de lidstaten van de Unie zeer verdeeld. De meeste landen wijzen een Europese eenheidspolitie af. Ook Nederland.

Minister Sorgdrager zei na afloop van het EU-beraad in Noordwijk dat het voorlopig beter is om tot 'praktische samenwerking' in Europa te komen - wat de politie betreft, maar óók op het (wat vergeten) justitieel gebied.

Volgens Sorgdrager kán Europol wel een actievere rol vervullen dan nu is voorzien. Zo zou Europol de nationale politie met informatie en ook daadwerkelijk moeten mogen helpen bij de strijd tegen de internationale misdaad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden