Recept

Wittebonensalade

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: wittebonensalade. Bijgerecht voor 4 personen.

Tja, hoe gaat dat eigenlijk in de keuken als je net aan een hernia geopereerd bent? Niet al te best, bleek al snel. De rug goed gestrekt houden lukt nog wel, geen draaibewegingen maken is ook prima te doen, maar probeer maar eens te koken zonder iets te tillen dat zwaarder is dan een kilo.

Dat begint al bij de boodschappen, die zich nu alleen nog maar in kleine hoeveelheden laten verplaatsen. Een pak vruchtensap is al gauw te veel, laat staan een fles wijn. Had ik al gezegd dat we vierhoog wonen, zonder lift?

Een gietijzeren braadpan of aardewerken ovenschaal? Vergeet het maar. Een literfles olijfolie? 1.300 gram, completely off limits dus. Mijn favoriete koekenpan? 1.100 gram, jammer genoeg net over het randje. Wie mijn keuken een beetje kent, weet dat ik dan eigenlijk al uitgespeeld ben.

Ingrediënten

700 g gekookte witte bonen
2 rode uien, in dunne halve ringen
2 eetl. olijfolie
2 eetl. sesamolie
2 eetl. kikkoman (sojasaus)
2 theel. limoensap
15 g verse koriander
peper en zout

Komt nog bij dat ik de eerste week het slaap-waakritme van een oude man had en dat de pijnstillers die ik slikte (oxycodon voor de liefhebbers, een soort morfine die in de VS als partydrug wordt gebruikt) me ruim voor het borreluur in een aangename roes brachten. Toen moest ik mijn eerst drankje nog drinken - dat combineert namelijk zo lekker met opiaten - en daarna was het vooral met de keukenmessen enorm oppassen geblazen.

Ik heb dus toch mijn vrouw maar eens lief aangekeken, die meteen ingreep en deed wat ze heel goed kan, namelijk een zeer smakelijke maaltijd op tafel zetten met wat er zoal voorhanden is en met hier en daar een smaakje dat u bij mij niet zo snel zult aantreffen. Sesamolie, hoe verzin je het?

Volgende week beloof ik beterschap. Echt.

Bereiding

Doe de witte bonen in een kom. Doe de rest van de ingrediënten erbij en hussel goed. Breng op smaak met peper en zout naar eigen inzicht. Laat een uurtje intrekken (buiten de ijskast), dat komt de smaak ten goede.

Verzin vervolgens wat u erbij wilt eten. Een dunne lap biefstuk (ribeye, entrecote, iets uit de platte bil) die u eventjes om en om grilt (elke 30 seconden even draaien, een techniek van Heston Blumenthal) in combinatie met wat veldsla met vinaigrette, werkt voortreffelijk.

Maar de keuze is reuze. Op zichzelf is deze salade ook prima te doen; als lunchgerecht bijvoorbeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden