Wittebonenratatouille

Volkskeuken: Sake Slootweg

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Wittebonenratatouille (Hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen).

Foto Studio V

In mijn berging staan 63 blikken witte bonen in tomatensaus. Tussen vergane emmers verf en lege kratten bier staren ze me aan als ik een schroevendraaier kom pakken. Deze voorraad is niet het resultaat van zenuwachtig hamsteren; ik bracht ze mee als decor bij mijn praatje over de geschiedenis van dit fameuze blikvoer, vorig jaar op Wereldvoedseldag. Er is veel leuks te vertellen over ingeblikte witte bonen in tomatensaus. Zo werden de conserven bij hun debuut in Engeland in 1886 niet gepresenteerd als goedkoop gemakseten, maar als spannende nouveauté uit Amerika. De eerste winkel waar je de blikken van meneer Heinz kon krijgen, was het poepchique Londense warenhuis Fortnum & Mason, bekend om zijn exotische assortiment.

Ondertussen zit ik een jaar later nog steeds met mijn blikken. Sommige naderen het einde van hun houdbaarheidsdatum. Deze witte bonenratatouille met broodkruimkorstje is mijn eerste poging een gat in de voorraad te slaan. Gewone ratatouille (zonder bonen) kent veel bereidingen, ik doe het zo. Het korstje heb ik van een restaurant, waar het op mijn cassoulet zat.

Bereiding

Bak de courgette in flink wat olijfolie, met een gulle snuf zout, enkele minuten in een koekenpan op middelhoog vuur. Houd apart en doe hetzelfde met de aubergine. Fruit de ui en knoflook in olijfolie in een braadpan boterzacht, voeg de paprika toe en stoof even. Voeg de courgette, aubergine en de tomaten toe. Stoof kort en roer dan de tomatenpuree, tijm, balsamicoazijn, wat peper en drie eetlepels water erdoorheen. Stort in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en zet 40 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. Roer de bonen erdoor en zet nog 10 minuten afgedekt terug. Meng de panko met twee eetlepels olijfolie. Wanneer de groenten boterzacht zijn bestrooit u de bovenkant met het pankomengsel. Zet nog 5 minuten zonder aluminiumfolie in de oven op de heetste stand tot het korstje bruin is. Met ingeblikte cannelinibonen vind ik het eindresultaat iets mooier en lekkerder. Als u geduld heeft voor het weken en voorkoken, kunnen gedroogde bonen natuurlijk ook.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Foto Sake Slootweg

Ingrediënten:
1 courgette in blokjes
1 aubergine in blokjes
1 middelgrote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 hele geroosterde paprika's (uit een pot), in blokjes
4 kleine tomaten (tasty tom), in blokjes
2 theel. tomatenpuree
blaadjes van een takje tijm
1 eetl. balsamicoazijn
blik witte bonen in tomatensaus van 400 gr of 250 gr cannellinibonen (uitgelekt)
paar eetl. panko-broodkruim
olijfolie

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over