'Witte stoom bewijst herstart Noord-Koreaanse kernreactor'

 Noord-Korea lijkt een kernreactor voor de productie van plutonium, die jaren geleden werd stilgelegd, opnieuw in gebruik te hebben genomen. Die conclusie trekt een Amerikaans instituut na het bestuderen van satellietbeelden van het nucleaire complex van Yongbyon. Het VN-atoom- agentschap IAEA kon niet bevestigen dat de reactor is opgestart.

AMSTERDAM - Volgens het VS-Korea Instituut van de Johns Hopkins Universiteit is op een satellietfoto van 31 augustus te zien dat er witte stoom uit een gebouw bij de reactor komt. Daar worden stoomturbines aangedreven om elektriciteit op te wekken. De kleur van de stoom en de hoeveelheid geven aan dat de reactor bijna in gebruik is of al in gebruik is genomen, aldus het instituut. In de reactor kan plutonium voor kernwapens worden gemaakt.


Als de reactor inderdaad weer in werking is gezet kan Noord-Korea op zijn vroegst over een jaar beginnen met het uitbreiden van zijn kernwapenarsenaal. Volgens deskundigen kan dan zes kilo plutonium per jaar worden geproduceerd, voldoende voor een of twee kernbommen.


Aangenomen wordt dat Pyongyang al vier tot tien nucleaire wapens bezit. Die zijn vermoedelijk geproduceerd voor 2007, toen de reactor van Yongbyon werd gesloten. Dat gebeurde nadat Noord-Korea een akkoord (hulp-voor-ontwapening) had gesloten met zijn buurlanden en de Verenigde Staten. Het is onduidelijk of de Noord-Koreanen inmiddels beschikken over de technologie om een raket uit te rusten met een nucleaire lading.


Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) hield zich gisteren op de vlakte. Het liet weten de situatie in Yongbyon niet goed te kunnen beoordelen omdat er geen inspecteurs ter plekke zijn die uitsluitsel kunnen geven. 'Als de berichten waar blijken te zijn is het een ernstige zaak', reageerde de speciale Amerikaanse gezant voor Noord-Korea, Glyn Davies. 'Dan schendt Noord-Korea een aantal resoluties van de VN-Veiligheidsraad.'


Het bericht over de nucleaire activiteit komt enkele maanden na een periode waarin de spanning op het Koreaans schiereiland hoog opliep. Noord-Korea voerde een derde kernproef uit en dreigde met nucleaire aanvallen nadat er sancties waren afgekondigd.


De afgelopen weken toonde het bewind in Pyongyang zich inschikkelijker. Het gaf aan open te staan voor hervatting van de onderhandelingen met de VS, China, Rusland, Zuid-Korea en Japan. Maar de VS willen alleen praten als de Noord-Koreanen bereid zijn hun kernwapens op te geven.


Waarnemers vermoeden dat de activiteit in Yongbyon vooral bedoeld is om de Amerikanen en hun bondgenoten tot onderhandelen te dwingen. Maar niet iedereen is hiervan overtuigd. 'Ze willen de wereld voor een voldongen feit plaatsen en worden geaccepteerd als kernmacht', zegt een anonieme Amerikaanse functionaris.


Iran zegt te willen samenwerken met het atoomagentschap over zijn omstreden nucleaire programma. Ondertussen lijkt Noord-Korea een stilgelegde kernreactor juist weer op te starten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden