'Witte Kerst in Nederland; de eerste sinds 1899'

Amsterdam, 28 december 1938

Schaatsende kinderen in Heerenveen, 1939. Beeld anp

De jodenvervolging in Duitschland is nog onmenschelijker dan de pers verhaalt. Een bloedverwant van een mij bekend vooraanstaand man is op zijn landgoed vermoord in het bijzijn van zijn vrouw, die men daarop twee dagen met het lijk alleen gelaten heeft. Het is haast onbegrijpelijk dat tegen dergelijke onteerende dingen geen volksbeweging ontstaat.

De toestand in Europa is onveranderd slecht; men vraagt zich af, wat er tegen het einde van den winter zal gebeuren. De stoot naar het Oosten? Italië blaft Frankrijk in den laatsten tijd aan. Gelukkig is dit land bezig zich politiek en financieel te herstellen, maar nog altijd duurt het nog wel twee jaar voordat de gezamenlijke democratieën de totalitaire staten militair kunnen weerstaan.

Een lichtje in de duisternis is de totstandkoming van het Britsch-Amerikaansch handelsverdrag met zijn talrijke tariefverlagingen, door Steenberghe in de Eerste Kamer onbehoorlijk geminimiseerd. Bij diezelfde gelegenheid heeft Colijn zich gepresenteerd als de vader van de nieuwe tariefbescherming, welke hij volgens zijn verklaring reeds in 1935 aan de orde heeft gesteld. Jammer, dat de kiezers in 1937 het niet wisten.

Wij brachten Kerstmis in Epe door, in het nieuw geopende hotel De Witte Raaf, de eerste sneeuw-Kerstmis sedert 1899, voor zoover ik winters in Nederland meemaakte.

Ernst Heldring (1871-1954), bankier, reder en politicus.
Ingekort fragment uit Herinnering en dagboek.
Wolters-Noordhoff, 1970.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden