Witte illegalen

STAATSSECRETARIS Cohen is met een nieuw voorstel gekomen om de impasse rond de witte illegalen te doorbreken. Dat werd tijd want de positie van witte illegalen is al driekwart jaar onzeker en daaraan mag langzamerhand wel een einde komen....

De vier burgemeesters boden aan te bemiddelen in deze slepende affaire. Zij vroegen de staatssecretaris om de dossiers van zo'n duizend witte illegalen zodat zij die zouden kunnen toetsen aan het criterium of de illegalen ingeburgerd zijn in de Nederlandse samenleving of niet. Wie ingeburgerd is zou mogen blijven mits hij zich niet aan criminele activiteiten, een zogeheten contra-indicatie, schuldig heeft gemaakt.

Verder maakten ze een uitzondering voor illegalen die eerder het land waren uitgezet, een tweede contra-indicatie. Dat laatste was strenger dan Cohen in gesprekken met de commissie, die bemiddelde tussen de hongerstakers in de Haagse Agneskerk en Justitie, had aangekondigd. Uitzetting hoefde niet per se een contra-indicatie te zijn.

De enige oplossing die soelaas kan bieden, een generaal pardon, bleek onhaalbaar. De Tweede Kamer weigerde de staatssecretaris meer te bieden dan het gebruik van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid. Cohen mocht alleen voor individuele gevallen een uitzondering maken. Daarbij moest hij spaarzaam en toch ruimhartig omgaan zonder nieuw beleid te maken. Zo'n huzarenstukje bleek ondoenlijk en de rechter tikte Cohen terecht op de vingers omdat hij dertien van de 132 hongerstakers alsnog een verblijfsvergunning gaf zonder duidelijk te maken welke criteria hij gebruikte.

Nu is er dus na intensief overleg met de coalitie-partijen een oplossing gevonden die het best kan worden omschreven als een eenmalig beperkt algemeen pardon. Cohen ziet af van de eis dat witte illegalen tweehonderd dagen per jaar gedurende zes jaar aaneengesloten moeten hebben gewerkt. Daarvoor komt in de plaats dat de witte illegaal moet aantonen dat hij vanaf 1 januari 1992 in Nederland heeft gewoond, dat hij vanaf die datum tot 1 juni 1998 een sofi-nummer had en een geldig paspoort heeft.

Cohen hoopt dat de regeling voor witte illegalen niet langer 'schurende elementen' bevat. Dat kon wel eens tegenvallen want onder de mensen die van Cohen eerder een verblijfsvergunning kregen zaten er volgens juristen ook die wél uitgezet zijn. Verder bleek het niet voor iedere witte illegaal even gemakkelijk om aan een geldig paspoort te komen. De organisaties die zich inzetten voor de witte illegalen menen dat zeker 70 procent van hen daarom niet in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning. Dat zal ongetwijfeld tot nieuwe acties leiden. Het is en blijft jammer dat een generaal pardon voor duizend illegalen onbespreekbaar blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden