Witte Huis vreest neergang economie

De regering-Bush overweegt na de verlaging van de inkomstenbelasting ook het mes te zetten in de belasting op koerswinst, om de stagnerende Amerikaanse economie een extra prikkel te geven....

Van onze correspondent Bert Lanting

Republikeinse kopstukken in het Congres dringen al lang aan op een verlaging van de belasting op de winsten op beleggingen, maar president Bush leek er weinig voor te voelen. Volgens de Washington Post is de stemming in het Witte Huis aan het omslaan door de verontrustende cijfers over de stijgende werkloosheid en het afnemen van de consumptie.

Economen zijn bang dat de consumptie, die tot nog toe steeds de motor is geweest van de economische groei in de VS, verder zal afnemen doordat steeds meer Amerikanen hun baan kwijtraken of gedwongen korter gaan werken.

Aanleiding voor de bezorgdheid zijn de nieuwste cijfers die het ministerie van Arbeid vrijdag bekend maakte. Daaruit blijkt dat de werkloosheid in augustus met 0,4 procentpunt is gestegen tot 4,9 procent, de snelste stijging in jaren. In totaal zijn er dit jaar nu al 1,1 miljoen banen verdwenen.

De minister van Financiën, Paul O'Neill, probeerde dit weekeinde olie op de golven te gooien met de voorspelling dat de VS het dieptepunt al achter de rug hebben. Volgens hem zijn er gegevens waaruit blijkt dat de bestellingen weer toenemen en de voorraden afnemen. O'Neill, op bezoek in China, voorspelde dat de Amerikaanse economie volgend jaar met ruim 3 procent zal groeien.

De meeste deskundigen zijn voorzichtiger en zien in de nieuwe cijfers een teken dat het herstel langer op zich zal laten wachten. Twee zakenbanken - de Deutsche Bank en JP Morgan - gaan ervan uit dat de groei dit jaar op nul zal uitkomen, aanzienlijk minder dan de 1,7 procent die het Witte Huis voorzag.

De regering-Bush hoopt dat de economische neergang zal worden opgevangen door het geld dat de fiscus in het kader van de belastingverlaging terugpompt in de economie. Tientallen miljoenen Amerikanen hebben al een cheque à 600 dollar teruggekregen, maar vooralsnog is het onduidelijk of deze prikkel werkt.

Volgens sommige deskundigen is het effect gering, omdat veel mensen bezorgd zijn over hun financiële toekomst. In plaats van de cheque te besteden aan consumptiegoederen, zetten ze het geld vast of lossen ze hun schulden af.

Voor het eerst sinds jaren neemt het gespaarde vermogen ook weer toe. Sinds het begin van dit jaar hebben de Amerikanen 200 miljard dollar weggezet op spaarrekeningen. Dat is ruim eenderde meer dan vorig jaar.

Volgens Witte-Huiswoordvoerder Ari Fleischer heeft Bush nog geen besluit genomen over het voorstel om de koerswinstbelasting te verlagen. Hij liet doorschemeren dat Bush eerst wil afwachten of het terugploegen van het belastinggeld voldoende helpt.

Overigens betwijfelen economen of een verlaging van de koerswinstbelasting veel effect zal hebben in een periode dat de economische groei stagneert. Momenteel valt op de beurs weinig winst te behalen. Veel beleggers houden bovendien vast aan hun aandelen in de hoop dat de koersen weer gaan stijgen.

De Democraten zijn tegen het verlagen van de winst op aandelen. Zij voorspellen dat een nieuwe belastingverlaging vooral tot gevolg zal hebben dat de overheidsinkomsten nog verder dalen. Door de tegenvallende economische groei en de verlaging van de inkomensbelasting zijn de voorspelde begrotingsoverschotten in razend tempo aan het verdwijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden