'Witte Huis verzocht FBI om berichtgeving over relatie Trump-Rusland te ontkennen'

Het Witte Huis heeft de FBI verzocht om de mediaberichten over contacten tussen Trumps adviseurs en de Russische inlichtingendiensten tijdens de verkiezingscampagne publiekelijk in twijfel te trekken. Dat meldt CNN donderdag op basis van anonieme regerings- en veiligheidsbronnen. De FBI ging niet in op het verzoek.

Stafchef Reince Priebus die volgens CNN contact heeft gelegd met de FBI over een lopend onderzoek. Beeld ap
Stafchef Reince Priebus die volgens CNN contact heeft gelegd met de FBI over een lopend onderzoek.Beeld ap

Sinds The New York Times en CNN op 14 februari berichtten over de connectie tussen het campagneteam van Trump en de Russische inlichtingendiensten is de FBI bezig met een groot onderzoek naar de beschuldigingen. Het is in strijd met de procedures dat het Witte Huis tijdens zo'n lopend onderzoek contact legt met de FBI. Volgens een juridisch decreet uit 2009 mag dit alleen als de taken van de president in het geding komen. Bovendien moet het contact 'vanuit het oogpunt van de rechtshandhaving gepast zijn', aldus het decreet, dat werd opgesteld door de voormalige minister van Justitie, Eric Holder.

Het vermoeden dat het Witte Huis contact heeft gezocht met de FBI ontstond vorig weekend. Trumps stafchef Reince Priebus leverde in een interview met Fox News Sunday kritiek op de berichtgeving van The New York Times en CNN. Priebus zei dat 'de top van de inlichtingendienst hem had verzekerd dat het verhaal niet alleen onnauwkeurig is, maar ook zwaar overdreven en fout'.

FBI-baas James Comey. Beeld getty
FBI-baas James Comey.Beeld getty

Contact tussen Priebus en McCabe

Volgens CNN, dat zich baseert op een anonieme veiligheidsfunctionaris, sprak Priebus een dag na de publicatie op een bijeenkomst van het Witte Huis voor het eerst over de kwestie met de vicedirecteur van de FBI, Andrew McCabe. Later stelde hij naast McCabe ook FBI-directeur James Comey de vraag of hij journalisten wilde aansporen hun berichtgeving over de relatie Trump-Rusland in twijfel te trekken. McCabe zou hier volgens de bron niet op in zijn gegaan, al weigerde hij openheid te geven over wat de vicedirecteur precies heeft gezegd tegen Priebus.

Een bron in het Witte Huis stelt tegenover CNN dat Priebus pas contact met de FBI zocht nadat de inlichtingendienst het vermoeden had uitgesproken dat de berichtgeving van The New York Times en CNN niet klopte. Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, zei hierover donderdag tegen CNN: 'We hebben niet geprobeerd het verhaal neer te sabelen. We vroegen hen alleen de waarheid te vertellen.'

President Donald Trump heeft vrijdag via Twitter zijn ongenoegen geuit over de FBI. 'De FBI is volstrekt niet bij machte om de 'lekkers' van vertrouwelijke informatie op te sporen en te stoppen. De FBI kan niet eens de lekken in de eigen organisatie vinden. Vertrouwelijke informatie wordt gelekt naar media. Dat kan desastreuze gevolgen hebben. Spoor ze nu op.'

Nog geen hard bewijs

The New York Times en CNN baseren hun berichtgeving over de duistere relatie tussen het Trump-team en de Russische inlichtingendiensten op onderschepte telefoongesprekken. Amerikaanse inlichtingendiensten kwamen er tijdens routineafluisteroperaties achter dat leden van het campagneteam van Trump contact hadden gelegd met Russische functionarissen en medewerkers van de inlichtingendiensten. Gelijktijdig werd bewijs gevonden dat de Russen tijdens de verkiezingscampagne computers van de Democratische partij hadden gehackt.

Het is nog niet bewezen dat de Russen met hun hack de intentie hadden Trump aan een overwinning te helpen. Ook is niet duidelijk of Trump wist van de gesprekken die zouden hebben plaatsgevonden tussen zijn campagneadviseurs en de Russen. Hij heeft tot nu toe alle betrokkenheid ontkend. Afgelopen week zei hij nog dat 'niemand van wie ik weet' contact heeft gehad met Russische inlichtingendiensten.

Mocht uit het onderzoek van de FBI blijken dat de feiten anders liggen, dan kan dit grote gevolgen hebben voor Trumps presidentschap. Deze maand leed de president al een gevoelige nederleeg toen bleek dat zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn had gelogen over het contact dat hij tijdens de campagne met de Russische ambassadeur in Washington had gehad over sancties. Trump zag geen andere optie dan Flynn te ontslaan.

Lees ook

Onheilspellend voor Trump is dat de affaire-Flynn steeds meer vervlochten begint te raken met het onderzoek naar de pogingen van Rusland om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden met het hacken van de computers van de Democratische partij. Lees hier de analyse van Bert Lanting.

Als blijkt dat Trump wist van contacten tussen zijn teamleden en de Russische inlichtingendiensten, dan zou dit grote gevolgen kunnen hebben voor zijn presidentschap. Beeld Reporters / Abaca
Als blijkt dat Trump wist van contacten tussen zijn teamleden en de Russische inlichtingendiensten, dan zou dit grote gevolgen kunnen hebben voor zijn presidentschap.Beeld Reporters / Abaca
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden