Update

Witte Huis valt met onjuiste cijfers pers aan op berichtgeving inauguratie

Het Witte Huis heeft zaterdag in een verklaring gezegd dat de menigte die een dag eerder de inauguratie van Donald Trump bekeek, de grootste ooit was. De media kregen ervan langs omdat ze veel lagere schattingen geven: honderdduizenden bezoekers zouden er bij de beëdiging van Trump zijn geweest, mogelijk minder dan bij de Women's March een dag later. Luchtfoto's en cijfers van het openbaar vervoer spreken de claims van het Witte Huis tegen.

De president zelf zei dat bezoekers het gehele gebied op de Mall vulden, van het Capitool tot aan het Washington Monument. Uit beelden van het evenement is te zien dat dit niet klopt. 'We hadden een enorm veld vol mensen', aldus Trump. 'Dat zag je, propvol. Ik word wakker vanochtend, zet de televisie aan en wat laten ze zien; een leeg veld. Ik denk, wacht eens even, ik heb een toespraak gehouden! En toen ik over het veld keek, zag het eruit alsof er een miljoen mensen was, anderhalf miljoen. Ze laten een veld zien waar niemand stond en dan zeggen ze: Donald Trump trekt weinig volk.'

Het Witte Huis riep zaterdag het perskorps bijeen. Sean Spicer, de nieuwe persvoorlichter van Pennsylvania Avenue, zei in een korte verklaring (zie video onderaan): 'Deze pogingen om het enthousiasme over de inauguratie de kop in te drukken zijn schandalig en verkeerd.' Hij zei dat de pers ter verantwoording wordt geroepen en dat journalisten verdeeldheid zaaien.

Niemand heeft officiële cijfers van de bijeenkomsten op de Mall, zei Spencer aanvankelijk. Daarom wilde hij ook geen mededelingen doen over de Women's March in Washington zaterdag waar volgens autoriteiten in de stad meer bezoekers waren dan bij de inauguratie.

Toch greep Spicer ov-cijfers aan als bewijs voor de massale opkomst bij de inauguratie van Trump. 'We weten dat 420 duizend mensen vrijdag de metro in DC hebben gebruikt, vergeleken met 317 duizend mensen bij president Obama's laatste inauguratie', aldus Spicer. De metrodienst zelf spreekt echter van 571 duizend reizigers voor Trump, tegenover 782 duizend voor Obama in 2013.

In de toespraak van Spicer schortte het meermaals aan feitelijke correctheid. Zo verklaarde hij dat het veld er leger uitzag dan bij eerdere inauguraties omdat voor het eerst vlonders zijn gebruikt om het gras te beschermen. Het gevolg was dat 'plaatsen waar mensen niet stonden werden uitgelicht, terwijl het gras in de afgelopen jaren deze aan het zicht onttrok'. Onjuist, meldt CNN: vier jaar geleden zijn eveneens vlonders gebruikt. Ook sprak Spicer over het gebruik van magnetometers - die waren er niet, verzekerde een voorlichter van de Secret Service aan CNN.

Het Witte Huis herhaalde zondagmiddag zijn kritiek op de pers, bij monde van stafchef Reince Priebus: 'De media hebben een obsessie met het delegitimeren van deze president en we zullen niet stilzetten en het laten gebeuren.'

Woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer. Beeld photo_news
Woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer.Beeld photo_news

Historisch

Trump moest zaterdag met zijn stoet auto's langs meer dan 500 duizend demonstranten rijden. Met die aantallen is het een historisch protest geworden. De grootste demonstratie ooit in Washington was tegen de Vietnam-oorlog in 1969, toen er 600 duizend mensen op de been waren.

Op televisie zagen vrijdag 31 miljoen Amerikanen hoe Trump werd beëdigd als 45ste president van de Verenigde Staten. Dat waren er meer dan Obama's tweede inauguratie, en minder dan diens eerste in 2009.

Ook binnen de Amerikaanse overheid gaven de schattingen van bezoekerscijfers spanningen, aldus The Washington Post. De National Park Service, die verantwoordelijk is voor de Mall in Washington, stuurde vrijdag een retweet waarin de bezoekersaantallen van de inauguratie in 2017 werden vergeleken met 2009. Daarin is te zien dat er dit jaar veel grote lege plekken zijn, hoewel er in 2009 geen wit plastic op de grond lag.

De ongeautoriseerde retweet van een ambtenaar zorgde ervoor dat het Twitter-account van het hele ministerie werd afgesloten. Dat is inmiddels weer actief en er zijn excuses getwitterd. Een woordvoerder van de National Park Service zegt dat er wel schattingen zijn van bezoekersaantallen maar dat die alleen voor intern gebruik zijn.

Wat kunnen we de eerste 100 dagen van Trump verwachten?

Dit is de periode waarin Amerikaanse presidenten zich het best kunnen waarmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden