Witte Huis reageert bitter op begin van impeachment-procedure; 'Onderzoek wordt oneerlijk en partijdig'

Het Witte Huis heeft bitter gereageerd op het besluit van de justitiële commissie van het Huis van Afgevaardigden om een impeachment-onderzoek in te stellen tegen president Clinton....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

WASHINGTON

Het Witte Huis betichtte de Republikeinen ervan dat zij proberen Clinton zwart te maken aan de vooravond van de Congresverkiezingen van begin november.

Clintons nieuwe woordvoerder John Lockhart klaagde dat het een 'oneerlijke en partijdige' procedure zou worden. 'Ik denk dat het Amerikaanse publiek zich met recht teleurgesteld mag voelen.'

De stemming in de commissie gaf inderdaad aan dat de impeachment-kwestie een sterk partijpolitiek karakter heeft gekregen: alle 21 Republikeinse commissieleden stemden voor, terwijl alle 16 Democraten tegen stemden.

De zaak ligt nu in handen van het voltallige Huis van Afgevaardigden, dat donderdag moet belissen of er een impeachment-onderzoek tegen Clinton moet komen. Als het Huis voorstemt, wordt Clinton de derde president uit de Amerikaanse geschiedenis tegen wie een impeachment-onderzoek is ingesteld.

Gezien de ruime meerderheid die de Republikeinen hebben, staat wel vast dat ook het Huis voor een onderzoek zal stemmen. De belangrijkste vraag is echter hoeveel Democraten het voorstel van de Republikeinen zullen steunen. Democratische afgevaardigden voorspelden eerder dat zeker twintig en misschien zelfs honderd Democraten zouden overlopen naar de Republikeinen uit vrees de kiezers die vinden dat Clinton gestraft moet worden voor zijn wangedrag, van zich te vervreemden.

Maar na de stemming in de justitiële commissie zijn de kaarten iets anders komen te liggen. De uitslag maakt het voor de twijfelaars iets makkelijker tegen te stemmen met het argument dat het niet om een eerlijk onderzoek gaat, maar om een politiek offensief van de Republikeinen.

De twijfelaars kunnen zich er verder op beroepen dat zij wel voor een onderzoek zijn, maar slechts voor een beperkt onderzoek dat alleen betrekking heeft op de Lewinsky-affaire. De Republikeinen hebben een voorstel van die strekking echter weggestemd in de justitiële commissie. Zij waren er ook tegen een tijdslimiet aan het onderzoek te stellen.

De Democratische Congresleden komen vandaag bijeen om te proberen een gemeenschappelijke strategie uit te stippelen. Daarbij zal de leider van de Democraten, Dick Gephardt, ongetwijfeld proberen de weifelaars over te halen één front te maken met de rest van de fractie. Gephardt heeft echter steeds beklemtoond dat het de Democraten vrij staat te stemmen zoals zij willen.

Gunstig voor de Democraten is dat de meeste Amerikanen volgens de opiniepeilingen nog steeds tegen het instellen van een impeachment-procedure zijn. Het Witte Huis hoopt dat het verzet nog sterker zal worden, als de Democraten donderdag eensgezind tegen stemmen.

Clintons advocaten namen gisteren opnieuw speciaal aanklager Starr onder vuur. Zij beschuldigden hem ervan dat hij minister van Justitie Reno heeft misleid, toen hij haar om toestemming vroeg zijn onderzoek tegen Clinton naar de Lewinsky-zaak uit te breiden. Volgens hen heeft Starr verzuimd te vermelden dat hij door een rechtse advocaat getipt was over de zaak.

Pagina 9: Commentaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden