Witte Huis opent jacht op lekkende ambtenaren, vier personen in staat van beschuldiging gesteld

De Amerikaanse regering heeft de jacht geopend op ambtenaren die vertrouwelijke informatie lekken naar de pers. Minister van Justitie Jeff Sessions liet vrijdag weten dat zijn ministerie het aantal onderzoeken naar lekken bij het Witte Huis en de inlichtingendiensten drastisch heeft opgevoerd. Vier mensen zijn al in staat van beschuldiging gesteld.

Bert Lanting
Trump en Sessions tijdens een rally in Alabama, in december 2016. Beeld epa
Trump en Sessions tijdens een rally in Alabama, in december 2016.Beeld epa

Sinds het aantreden van president Trump wordt het Witte Huis tot zijn woede geteisterd door een tsunami van uitgelekte informatie, vooral over de contacten tussen zijn medewerkers en vertegenwoordigers van Rusland en de chaos in Trumps staf. Ook vanuit de inlichtingendiensten wordt druk gelekt naar de pers.

Sessions klaagt over een 'verbijsterende hoeveelheid lekken die het vermogen van de regering dit land te beschermen ondermijnen. Deze cultuur van lekken moet ophouden.' Eerder deze week nog lekte de letterlijke tekst uit van twee telefoongesprekken waarin Trump ruziede met de Australische premier Turnbull en de Mexicaanse president Peña Nieto.

Sessions stond onder zware druk van Trump om werk te maken van het opsporen van de lekken in het Witte Huis. Trump liet in het openbaar weten dat hij spijt had van Sessions benoeming omdat hij niets aan de lekken deed. Trump nam hem nog meer kwalijk dat hij niet had weten te voorkomen dat er een speciale aanklager voor het onderzoek naar de Ruland-affaire werd benoemd.

Sessions kreeg ruggesteun van Dan Coates, de chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Volgens Coates leveren de lekken een gevaar op voor de nationale veiligheid. 'Als je geheime informatie laat uitlekken, zullen we je vinden en zullen we je aanklagen. En je zult niet blij zijn met het resultaat', waarschuwde hij.

null Beeld epa
Beeld epa

Heksenjacht

Eén verklaring voor de enorme hoeveelheid lekken is dat Trump de FBI en de inlichtingendiensten tegen zich in het harnas joeg door hen ervan te beschuldigen dat zij een heksenjacht zijn begonnen met hun constatering dat Rusland geprobeerd heeft de verkiezingen te beïnvloeden. Hij ging zelfs zover dat hij hen van 'nazi-praktijken' beschuldigde.

Trump maakte het nog erger met het ontslag van FBI-directeur James Comey. Dat was voor sommige FBI-mensen waarschijnlijk aanleiding de kraan nog verder open te zetten om te voorkomen dat Trump het onderzoek naar de banden van zijn campagneteam met de Russen stil zou leggen. Maar ook bij de machtsstrijd tussen de verschillende groepen binnen het Witte Huis werd lustig gebruik gemaakt van lekken naar de pers.

Trumps medestanders kijken er anders naar. Zij klagen dat de lekken het werk zijn van wat zij de 'Deep State' noemen, een soort schaduwregering van functionarissen die de 'Trump-revolutie' met hulp van de traditionele media proberen te saboteren. Maar Trumps aanvallen op wat hij de 'nep-media' noemt hebben tot nog toe alleen maar een averechts effect gehad: dag in dag uit verschijnen er nieuwe pijnlijke onthullingen over Trump en zijn entourage in de pers.

Terwijl Sessions en Coates aan de slag gaan op het ministerie van Justitie en de inlichtingendiensten is Trumps nieuwe stafchef, generaal John Kelly, in het Witte Huis begonnen orde op zaken te stellen. Kelly werd vorige week door Trump benoemd als opvolger van Reince Priebus, die sneuvelde in de interne oorlogen in het Witte Huis.

Lees meer over het wantrouwen van Trump over Jeff Sessions

Het Lekke Huis: hoe kwamen Trump jr.'s mails bij The New York Times?

In zijn reality tv-programma genoot Donald Trump ervan zijn slachtoffers met een resoluut 'You're fired' de laan uit te sturen, en als president lijkt hij er nu plezier in te hebben zijn minister van Justitie Jeff Sessions te laten bungelen en in het openbaar te vernederen. Maar Trumps publieke marteling van Sessions heeft onrust veroorzaakt binnen de Republikeinse Partij.

In een vraaggesprek met The New York Times zei Trump eind juli dat hij er spijt van had dat hij Sessions had benoemd, omdat deze later beloofde dat hij zich niet met het onderzoek naar de banden tussen Rusland en de Trump-campagne zou bemoeien.

Een paar dagen later zei Trump in een ochtendtweet dat Sessions 'een zeer zwakke positie' heeft ingenomen met betrekking tot de voormalige Democratische presidentskandidaat Clinton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden