Witte Huis: Israëlische nederzettingen 'helpen niet' in het vredesproces

Het bouwen van nieuwe nederzettingen 'helpt niet' in het vredesproces. Dat verkondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson op zijn eerste werkdag. In een verklaring liet het Witte Huis weten dat het geen moeite heeft met bestaande nederzettingen, maar dat het nog geen officieel standpunt heeft ingenomen over de kwestie.

Trump en de Israëlische premier Netanyahu schudden elkaar de hand tijdens een ontmoeting in New York in september 2016. Beeld ap

Trump liet tijdens zijn verkiezingscampagne nog weten geen moeite te hebben met Joodse nederzettingen. Volgens The New York Times is Trump hier genuanceerder over gaan denken na een ontmoeting met de Jordaanse koning Abdullah II tijdens het jaarlijkse National Prayer Breakfast van afgelopen donderdag in Washington.

Het Witte Huis liet weten dat de twee leiders 'een goed gesprek' hadden. Jordanië heeft een grote Palestijnse bevolking en koning Abdullah is een fel tegenstander van de bouw van Israëlische nederzettingen.

Nog geen officieel standpunt

De regering-Trump zei donderdag in een verklaring dat Israëls bouwactiviteiten in nieuwe en bestaande nederzettingen in bezet gebied niet 'behulpzaam' zijn bij het bereiken van vrede met de Palestijnen.

'Hoewel we niet geloven dat het bestaan van nederzettingen een belemmering is voor de vrede, kan de bouw van nieuwe nederzettingen en het uitbreiden van de bestaande nederzettingen buiten zijn huidige grenzen niet nuttig zijn voor het bereiken van dat doel', aldus het Witte Huis in een verklaring, die daarbij vermeldt dat het nog geen officieel standpunt heeft ingenomen over de kwestie.

Tillerson belde donderdag met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Het is niet duidelijk of de verklaring van het Witte Huis in het telefoongesprek is besproken.

Volgens de Israëlische ambassadeur van de Verenigde Naties Danny Danon is het nog te vroeg om te zeggen welk effect de verklaring van de Trump-regering zal hebben op het Israëlische nederzettingenbeleid. 'Ik zal dit niet categoriseren als een u-bocht door de Amerikaanse regering, maar het is duidelijk dat de kwestie op de agenda staat. Het zal besproken worden als de premier (Netanyahu) de president ontmoet in Washington.' Die ontmoeting vindt deze maand nog plaats.

Rechtstreeks onderhandelen

Trump benoemde kort na zijn verkiezingszege een uitgesproken voorstander van het nederzettingsbeleid tot ambassadeur in Israël. David Friedman doneerde zelfs geld voor Beit El, waar fanatieke kolonisten op religieuze gronden elke Palestijnse claim op 'hun' land verwerpen. Een andere donateur is Trumps Joodse schoonzoon Jared Kushner, door de president benoemd tot zijn speciale gezant in het Midden-Oosten. Daarmee lijkt aan de jarenlange rol van de VS als min of meer onpartijdige bemiddelaar een einde te komen.

Trump deelt het standpunt van Netanyahu dat Israël en de Palestijnen rechtstreeks moeten onderhandelen. Beide leiders hebben geen behoefte aan bemoeienis van derden, zoals de Franse president François Hollande, die onlangs een internationale conferentie over het Israëlisch-Palestijnse conflict belegde. De bijeenkomst ging als een nachtkaars uit.

In de verkiezingscampagne pleitte Trump voor de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade vanuit Tel Aviv naar Jeruzalem. Hij was niet de eerste presidentskandidaat die dat deed, maar is naar eigen zeggen wel de enige die zich aan zijn belofte zal houden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson wordt op zijn eerste werkdag begroet door zijn nieuwe collega's. Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden