'Witte Huis ging selectief om met informatie Irak'

Het Witte Huis heeft in 2002 de twijfel van inlichtingendiensten genegeerd over Saddam Husseins kernwapenprogramma. Het Witte Huis omhelsde daarentegen geheime informatie die moest bewijzen dat de Iraakse leider bezig was het atoomwapen te ontwikkelen....

Van onze correspondent Jan Tromp

De New York Times publiceerde gisteren een stuk van drie pagina's waarin de regering-Bush ervan wordt beticht verdachte inlichtingen uit het Iraakse leger te hebben gebruikt op weg naar de oorlog.

De krant zegt zich te baseren op de getuigenis van vier CIA-officieren en twee hoge ambtenaren in de regering. De kern van het verhaal gaat over de betekenis die moest worden toegekend aan aluminium buizen die blijkens informatie van de CIA in Irak lagen opgeslagen.

Voor vice-president Dick Cheney vormden ze de 'absolute zekerheid' over de bedoelingen van Irak. De buizen zouden zijn bestemd voor een clandestien ultra-centrifugeproject waarmee Irak zich aan grondstof voor de atoombom zou helpen. Nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice zei op 8 september 2002 dat 'de buizen alleen geschikt zijn voor een nucleair wapenprogramma'. Op 5 februari 2003 voerde minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, in een rede voor de Veiligheidsraad, de buizen eveneens op als bewijs van de kwade bedoelingen van Irak.

De New York Times schrijft nu dat de regering-Bush inlichtingen negeerde waarin ernstige twijfel werd uitgesproken over de bestemming van de buizen. Op het ministerie van Energie geloofden deskundigen dat ze bedoeld waren voor kleine artillerieraketten. Hoge ambtenaren maakten zich er privé zorgen over dat de nucleaire kwestie 'zwak' was, aldus de krant.

Het Witte Huis probeerde gisteren meteen de CIA de verantwoordelijkheid toe te schuiven. Dan Bartlett, directeur Communicatie van president Bush, zei dat het Witte Huis niet anders kon dan zich te baseren op informatie van de directeur van de CIA. Bartlett: 'Die zei: wij geloven dat Saddam Hussein bezig is een nucleaire macht op te bouwen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden