Witte Huis boos over korte tijd verhoren Starr

Het Witte Huis heeft de justitiële commissie van het Huis van Afgevaardigden scherp aangevallen aan de vooravond van de impeachment-hoorzittingen over het Lewinsky-schandaal....

Van onze correspondent

Bert Lanting

WASHINGTON

Het Witte Huis is woedend over de weigering van commissie-voorzitter Hyde de advocaten van Clinton uitgebreid de tijd te geven om Starr aan de tand te voelen op de hoorzitting die morgen begint. Volgens Hyde mogen Clintons advocaten Starr ook niet ondervragen over de wijze waarop hij zijn onderzoek gedaan heeft.

'Dit zal het Amerikaanse publiek alleen maar bevestigen in zijn opvatting dat de gang van zaken niet eerlijk is', klaagde Lockhart. Het is voor het eerst sinds het Watergate-schandaal dat het Huis een afzettingsonderzoek houdt tegen de president.

De Democraten zijn ook verontrust over berichten dat de Republikeinse tegenstanders van president Clinton de hoorzittingen willen uitbreiden door ook andere zaken aan de orde te stellen dan alleen het Lewinsky-schandaal.

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat de commissie zich alleen zou buigen over de beschuldiging van Starr dat Clinton meineed gepleegd heeft over zijn relatie met Lewinsky en heeft geprobeerd haar zwijgen te kopen met een baantje.

Na de nederlaag van de Republikeinen bij de Congresverkiezingen van deze maand is het enthousiasme voor de jacht op Clinton in het Republikeinse kamp danig afgenomen. Anders dan speaker Newt Gingrich wil de nieuwe leider van de Republikeinen Bob Livingston niets liever dan de zaak zo snel mogelijk afronden.

De Republikeinen kozen Livingston, een gematigd conservatief, gisteren tot hun nieuwe leider. Dat betekent dat hij in januari de voorzittershamer van het Huis overneemt van Gingrich.

Volgens Amerikaanse kranten heeft Livingston commissievoorzitter Hyde voorzichtig onder druk gezet om het impeachment-onderzoek een zachte dood te laten sterven. Maar daarvoor lijken de Republikeinen in de commissie, die door de bank genomen een stuk rechtser zijn dan de fractie in haar geheel, weinig te voelen.

Verscheidene Republikeinse commissieleden, de conservatieve afgevaardigde Bob Barr voorop, zijn ervoor naast Starr nog enkele getuigen te dagvaarden. Een van de getuigen die de Republikeinen aan de tand willen voelen is John Huang, een campagnemedewerker van de Democratische partij.

Via Huang willen de Republikeinen erachter komen of het Witte Huis heeft geprobeerd Webster Hubbell, een vriend van Clinton en een voormalig topambtenaar op het ministerie van Justitie, om te kopen. Starr probeert al geruime tijd te bewijzen dat Clinton Hubbell aan lucratieve opdrachten heeft geholpen als beloning voor zijn zwijgen over de Whitewater-zaak. Dat financiële schandaal vormde vijf jaar geleden de aanleiding voor Starrs onderzoek.

Uit woede over de onverwachte zet van de Republikeinen dreigde de Democratische fractieleider Gephardt met een boycot van de hoorzittingen. Maar de Democraten in de commissie waren daartegen. Volgens afgevaardigde Barney Frank zou dat het onderzoek slechts ophouden.

Opvallend is dat Clinton nog steeds geen antwoord heeft gegeven op de lijst met 81 vragen die Hyde hem onlangs heeft gestuurd. Hyde wilde met die vragenlijst het onderzoek versnellen, maar kennelijk wil Clinton eerst afwachten wat voor effect het optreden van Starr heeft op de publieke opinie.

De meeste politieke waarnemers hadden de afzettingsprocedure al afgeschreven, aangezien de Republikeinen sinds de verkiezingen nog maar een flinterdunne meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. Daardoor is de kans klein dat het Huis voor het aanklagen van Clinton zal stemmen, zelfs als de commissie voor is. Als het Huis Clinton aanklaagt, moet de Senaat beslissen of hij moet aftreden.

In het Democratische kamp is men iets bezorgder geworden na de aankondiging van de Republikeinen dat zij ook naar andere schandalen willen vissen. Een bijkomend probleem is dat het idee van een compromisoplossing - een officiële berisping door het Congres - van de baan lijkt, nu een reeks staatsrechtkundigen uit beide partijen heeft gewaarschuwd dat dat tegen de grondwet zou indruisen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden