Witte Huis belooft betogers Midden-Oosten vrij internet

NEW YORK - Bewegingen voor democratie en vrijheid in Iran en andere landen in het Midden-Oosten kunnen rekenen op morele en technologische ondersteuning van de Verenigde Staten. Die boodschap hebben president Barack Obama en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ondubbelzinnig laten klinken in Washington.


Obama keerde zich dinsdag tegen het Iraanse regime en andere heersers die demonstraties met harde hand neerslaan. Zonder instemming en deelname van het volk is regeren niet langer mogelijk, waarschuwde de Amerikaanse president tijdens een persconferentie. 'Zeker in deze nieuwe tijd, nu mensen direct kunnen communiceren. Ze kunnen een telefoon of twitteraccount gebruiken om honderdduizenden mensen te mobiliseren.'


Opstandelingen in Tunesië, Egypte en andere landen in de regio hebben Twitter, Facebook en YouTube gebruikt om te communiceren met elkaar en de buitenwereld, en om protesten te organiseren. De bedreigde autocratische regimes reageerden door het gebruik van internet in te perken, zoals in Egypte gebeurde.


De Amerikanen zullen er alles aan doen om de sociale media toegankelijk te houden voor dissidenten en activisten, zei minister Clinton dinsdag tijdens een toespraak over internetvrijheid. Een 'alomvattende innovatieve aanpak' zal 'diplomatie koppelen aan technologie, veilige distributienetwerken, en directe steun voor hen aan de frontlijnen'. De freedom to connect (de vrijheid om verbindingen te maken) geldt evengoed op straat als op het internet, betoogde zij. 'De VS steunen deze vrijheid voor mensen overal.'


Buitenlandse Zaken twittert sinds kort in het Arabisch en Perzisch. 'Wij willen aan jullie conversaties deelnemen', zo luidde een recente tweet. In een ander bericht riepen de VS Iran op om mensen dezelfde universele rechten als in Caïro te geven.


Maandag prees Clinton de moed van het Iraanse volk, nadat in dat land protesten waren uitgebroken. Tegelijkertijd hekelde zij de hypocrisie van de machthebbers in Teheran. Die spraken steun uit voor de opstand in Egypte. Volgens Clinton illustreren zij hun ware aard door demonstraties in eigen land neer te slaan.


De eenduidige boodschap van Clinton en Obama markeert een ommekeer. Tijdens de opstand in Egypte liet de Amerikaanse regering verschillende geluiden horen. De impuls van Obama's jonge garde van adviseurs was om de vrijheidsstrijd te ondersteunen. Het ministerie van Clinton - de 'oude' gevestigde orde op internationaal gebied - leek meerdere malen op de rem te staan door 'stabiliteit' en een lager tempo van verandering te bepleiten.


Uit reconstructies in de Amerikaanse media bleek de afgelopen dagen dat er inderdaad een intern conflict broeide, wat leidde tot kritiek en verwarring onder activisten. 'Het gebrek aan een heldere boodschap illustreerde opnieuw hoe diep verdeeld Obama's buitenlandploeg nog steeds is', aldus The New York Times.


Vrijdag trachtte president Obama de twijfel weg te nemen. Hij prees het vertrek van Mubarak en het succes van de pro-democratiebeweging. Sindsdien zijn hoge afgezanten naar bevriende landen in het Midden-Oosten gezonden om een vinger aan de pols te houden.


De vraag is niet of het internet 'een kracht voor bevrijding of voor onderdrukking' is, zei Clinton over internetvrijheid. 'Het gaat om de principes waar we ons door laten leiden.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden