Witte Huis-arts Ronny Jackson trekt ministerskandidatuur in na beschuldigingen van wangedrag

Ronny Jackson, de arts van het Witte Huis die door president Trump was voorgedragen voor een ministerspost, trekt zijn kandidatuur in. Jacksons positie was onhoudbaar geworden na beschuldigingen van dronkenschap onder werktijd. Ook werd hij door voormalige collega’s beticht van wangedrag tijdens buitenlandse reizen.

Witte Huis-arts Ronny Jackson. Beeld AP

In een verklaring die het Witte Huis namens hem uitgaf, spreekt Trumps lijfarts echter van ‘valse beschuldigingen’. Jackson, die minister van Veteranenzaken moest worden, zei dat hij het slachtoffer was geworden van ‘ongegronde en anonieme aanvallen’ op zijn karakter en integriteit.

Trump prees zijn arts direct. Ook zei de president dat hij de beschuldigingen, gedaan door twintig collega’s en voormalige Witte Huis-medewerkers, niet geloofde. ‘Hij zou zijn werk prima hebben gedaan’, aldus Trump in een interview met het Amerikaanse tv-programma Fox & Friends. ‘Dit zijn allemaal valse beschuldigingen. Ze zijn erop uit om hem te vernietigen.’ De president doelde hiermee op de Democraten in het Congres die kritiek hadden geleverd op Trumps besluit om de politiek onervaren Jackson te plaatsen op een van de grootste ministeries in Washington.

De afgelopen dagen zeiden echter ook Republikeinen in het parlement dat Jacksons kandidatuur tot mislukken was gedoemd vanwege de beschuldigingen. De twintig ‘klokkenluiders’ stapten de afgelopen weken naar de senaatscommissie voor veteranenzaken om hun verhaal te vertellen.

Niet meer te redden

Hierop besloot de commissie woensdag de hoorzitting uit te stellen waarop Jackson gehoord zou worden over zijn nominatie. Nadat woensdag meer details uitlekten over wat Jackson werd verweten, werd duidelijk dat zijn kandidatuur niet meer was te redden.  Het was toen slechts een kwestie van tijd dat hij zich terug zou trekken. Het is nog onduidelijk of het onderzoek naar het wangedrag van Jackson wel wordt voortgezet; dit moet de komende dagen duidelijk worden. 

De arts leidt al sinds 2013 de medische afdeling van het Witte Huis. In die hoedanigheid was hij ook de lijfarts van president Obama. Hoewel Jackson al sinds 2006 in het Witte Huis werkt, kwam nooit iets naar buiten over zijn vermeende wangedrag. Ook vier antecedentenonderzoeken van onder andere de FBI en de Secret Service, aldus het Witte Huis woensdag, brachten niet aan het licht dat hij onder werktijd dronken zou zijn geweest.

Volgens de klokkenluiders kwam het diverse malen voor, tijdens buitenlandse reizen van Obama, dat Jackson ladderzat was. Ook zou hij zomaar recepten hebben uitgeschreven voor slaapmiddelen en andere medicijnen als medewerkers van het Witte Huis daarom vroegen. Verder werd hij ervan beschuldigd ’s nachts een vrouwelijke collega te hebben lastiggevallen tijdens een buitenlandse reis van Obama. 

Moedig

Direct na Jacksons terugtrekking, bedankte de Democratische senator Jon Tester de klokkenluiders dat ze zich zo ‘moedig hadden uitgesproken’. Tester, de belangrijkste Democraat in de Senaatscommissie voor Veteranenzaken, zei dat het ministerie een sterke leider nodig had die ‘grondig was doorgelicht en die geschikt was om het ministerie te leiden’. 

Jacksons terugtrekking is een persoonlijke nederlaag voor Trump. Hij had, tegen zijn adviseurs in, de Witte Huis-arts uitgekozen om Veteranenzaken te leiden. Het departement is met 360 duizend ambtenaren een van de grootste ministeries in Washington.

Jackson was ook onder president Obama lijfarts van de president. Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden