Witte bisschopswijn

Witte bisschopswijn (drankje voor 8 tot 10 personen)

Nu Sinterklaas weer in het land is, verleidt de gemiddelde supermarkt ons, argeloze consumenten, tot het kopen van een belachelijke hoeveelheid vreterij. Ze doen dit door het uitstallen van chocoladeletters, een keur aan omhulde en gewone pepernoten, marsepein dat altijd mooier oogt dan dat het lekker is, chocokleurpotloodjes - die verdacht veel lijken op de chocosigaretten van vroeger, maar dat terzijde - en alles is dit jaar ook nog eens te krijgen in de glutenvrije, spelthoudende of anderszins gezonde variant. Deze supernootjes hebben nog net geen 'Ik kies bewust'-vinkje, maar dat scheelt niet veel.

Ik koop vrolijk mee hoor, ook omdat ik de school van mijn kinderen help met het organiseren van het sintfeest. Zo rekende ik vorige week met een stalen gezicht 306 chocoladeletters af. 'Zo, dát zijn er veel...', viste de caissière, waarop ik stelde dat ik niet had geluncht. Je hoeft niet altijd een eerlijk antwoord te geven, zeker niet in sinterklaastijd.

Nu stond er ook bisschopswijn. Dat is zo kant-en-klaar uit de winkel meestal bijtend vies, maar als je 'm zelf maakt een verrassend lekker drankje. Warme, gekruide wijn wordt al eeuwen gedronken in Europa: zelfs de oude Romeinen lustten het graag en in de Middeleeuwen dronk men het ook. Meestal maak je het met rode wijn, maar met witte wijn is het ook heel lekker en net wat minder bombastisch. Wilt u het zonder alcohol? Vervang de wijn door wit druivensap en laat de port achterwege.

Ingrediënten
1 onbespoten sinaasappel
1 onbespoten mandarijn
1 onbespoten citroen
24 kruidnagels
1 liter simpele witte wijn
1 kaneelstokje
1 steranijs
4 kardemompeulen
3 eetl. honing
100 ml witte port
extra: thermometer

Bereiden

Kies citrusfruit dat niet met antischimmelmiddelen is behandeld, want zelfs met goed boenen krijg je die niet weg. Neem biologisch geteeld fruit, dat wordt niet bespoten. Spoel ze af, prik er 8 gaatjes in en steek in elke vrucht 8 kruidnagels. Doe ze in een pan, giet de wijn erbij en doe het kaneelstokje, de steranijs en de zaadjes van de kardemompeulen erbij. Zet de thermometer in de pan. Verhit de wijn tot 70 graden en zet dan het vuur uit. Bij een hogere temperatuur verdampt de alcohol en dat willen we niet. Roer de honing erdoor en laat het geheel minstens een uur, maar liever een nacht trekken. Zeef de wijn en verhit hem, wederom niet warmer dan 70 graden. Roer de port erdoor. Snijd het fruit in partjes, haal de kruidnagels eruit en doe die weer bij de wijn. Warm drinken, het liefst op een koude, gure avond, terwijl de kinderen zich afvragen of de goede Sint wel zal komen, nu het weer zo lelijk is.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden