Withuis richt zich op biografie over Juliana

Amsterdam - Jolande Withuis, winnaar van de Grote Geschiedenisprijs 2009, gaat een biografie van koningin Juliana schrijven. Het boek moet in 2013 verschijnen bij uitgeverij De Bezige Bij. Dat heeft Withuis woensdag bevestigd.


Een verzoek om toegang tot het Koninklijk Huisarchief, het privéarchief van de Oranjes, is vooralsnog geweigerd. Withuis (61) zegt te streven naar een biografie die 'een analytische visie' geeft op het bestaande materiaal over Juliana (1909-2004).


'Een dergelijk boek bestaat vreemd genoeg niet', zegt Withuis. In 1980 verscheen de deelstudie Vorstin naast de rode loper, van dra M.G. Schenk en Magdaleen van Herk. De historicus Cees Fasseur schreef in 2008 Juliana & Bernhard, ook een deelstudie, over de huwelijksjaren tussen 1936 en 1956.


Withuis: 'Vanuit wetenschappelijk perspectief is er dus behoefte aan zo'n biografie. Maar het moet natuurlijk ook een publieksboek worden.'


Withuis is socioloog en in deeltijd verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Haar boek Weest manlijk, zijt sterk uit 2008, over het leven van verzetsheld Pim Boelaard (1903-2001), werd met veel lof ontvangen. Behalve de Geschiedenisprijs (inmiddels omgedoopt in Libris Geschiedenisprijs) kreeg zij er ook de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010 voor.


Tussen 2013 en 2015 zijn allerlei festiviteiten gepland rond het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. In die periode zullen ook drie wetenschappelijke biografieën van de koningen Willem I, II en III verschijnen. De auteurs van deze studies hebben wel toegang tot het Koninklijk Huisarchief, omdat hun hoofdpersonen langer dan honderd jaar dood zijn. Op deze huisregel werd voor Fasseur een uitzondering gemaakt.


Withuis: 'Ik behoor niet tot diegenen die schande roepen over de beperkingen die het archief aan wetenschappers oplegt. Deze koningin zegt nee, misschien is er voor 2013 wel een nieuwe koning die ja zegt. Zolang dat niet gebeurt, is dit meer een schrijf- en denkproject dan een onderzoeksproject.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden