Wit-Russische kopstukken mogen EU niet meer binnen

President Loekasjenko van Wit-Rusland en dertig andere kopstukken van het Wit-Russische bewind mogen voortaan de Europese Unie niet meer binnen....

Op de lijst staan onder anderen Loekasjenko’s kabinetschef Gennadi Nevyglas, de ministers van Informatie, Onderwijs en Justitie, procureur-generaal Pjotr Miklasjevitsj en Stepan Soechorenko, het hoofd van de geheime politie KGB.

Ook het hoofd van de staatstelevisie en radio, Aleksandr Zimovski, mag de EU niet meer binnen.

De maatregel is een straf voor de oneerlijke wijze waarop de verkiezingen van 19 maart volgens internationale waarnemers verlopen zijn. Daarbij werd Loekasjenko officieel met 83 procent van de stemmen voor een derde ambtstermijn gekozen.

Loekasjenko’s voornaamste rivaal, Aleksander Milinkevitsj, drong er vorige week bij de EU op aan een paar honderd functionarissen van het bewind van Loekasejnko op de lijst te zetten, maar dat vonden de ministers te ver gaan.

Wel gaan ze bestuderen of er nog aanvullende strafmaatregelen nodig zijn in de komende maanden, zoals het bevriezen van de buitenlandse bankrekeningen van topfiguren uit de regering.

De regering in Minsk liet weten niet van de visa-ban onder de indruk te zijn. ‘Dergelijke kortzichtige acties zijn duidelijk ineffectief, ze maken de problemen in onze relatie slechts groter in plaats van kleiner’, zo reageerde het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ermee dreigde dezelfde maatregelen te zullen nemen tegen top-EU-ambtenaren. Het ministerie ‘voegde eraan toe dat de EU en de VS de keuze van het Wit-Russische volk niet kunnen veranderen’.

Maar volgens de Russische media is president Loekasjenko geïsoleerder dan ooit. Dat bleek pijnlijk uit zijn inauguratie afgelopen zaterdag. ‘Geen enkele buitenlandse leider kwam opdagen. Alleen Rusland, Azerbeidzjan, China en Cuba hebben hem met zijn derde verkiezingsoverwinning gefeliciteerd’, schreef de krant Gazjeta.

Want ook het Kremlin lijkt Loekasjenko niet langer in bescherming te nemen. De Russische energiegigant Gazprom heeft vorige week laten weten dat Minsk volgend jaar minimaal het dubbele moet gaan betalen voor het gas. De Wit-Russische planeconomie is vooral succesvol dankzij de lage Russische energieprijzen.

‘De inauguratieceremonie toont aan dat het isolement van Loekasjenko nu totaal is’, observeerde de krant Kommersant. Volgens de krant is de Wit-Russische dictator zich hier zichtbaar van bewust. ‘Hij was bleek, zwijgzaam, hield zijn vuisten gebald en had wallen onder zijn ogen. Tijdens het volkslied richtte hij zijn ogen aandachtig naar het plafond.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden