Wit-Russisch parlement in twee stukken opgesplitst

Vurige aanhangers van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko hebben dinsdag een nieuw, eigen parlement opgericht. Binnen de volksvertegenwoordiging was al eerder grote onenigheid ontstaan over het omstreden optreden van de president, die zondag via een referendum zijn macht aanmerkelijk wist te vergroten....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

MINSK

Beide parlementen claimen legitimiteit, maar gezien de huidige politieke situatie en de cijfermatige verhouding lijken de aanhangers van Loekasjenko in het voordeel. Volgens een woordvoerder telt de groep 112 van de in totaal 199 leden van de oorspronkelijke volksvertegenwoordiging.

Zij besloten gisteren niet meer bijeen te komen in het parlementsgebouw, maar kozen een onderkomen in de buurt van de ambtswoning van de president. Hier belegden zij een 'overleg van afgevaardigden', onder voorzitterschap van parlementariër Joeri Maloemov. Volgens waarnemers zijn er meer mensen naar het Loekasjenko-kamp overgelopen dan tijdens vorige dagen duidelijk was geworden.

Zo'n vijftig tot zeventig tegenstanders van de president bleven in het oude parlementsgebouw. Aangezien er geen quorum aanwezig is, kunnen er geen belangrijke beslissingen worden. Het oorspronkelijke parlement was verwikkeld in een afzettingsprocedure tegen Loekasjenko, maar het Constitutioneel Hof besloot die gisteren stop te zetten.

Loekasjenko liet zijn aanhangers weten dat zij nu het nieuwe lagerhuis van het nieuwe parlement van Wit-Rusland vormen, en gaf het meteen de titel van 'Huis van Afgevaardigden.' Volgens de president heeft hij zondag de steun gekregen van 70,5 procent van de kiezers, hetgeen hem een mandaat verschaft om direct aan de slag te gaan met de hervorming van 's lands instituties.

Hij liet voorts weten dat die afgevaardigden die nu geen zetel hebben in het nieuwe, 110 zetels tellende lagerhuis, hun status en privileges van parlementslid behouden.

Maloemov, de langst dienende politicus die overliep naar het pro-Loekasjenko kamp, verklaarde gistermiddag al dat de nieuwe volksvertegenwoordiging alles in het werk zal stellen om de impeachment-procedure tegen de president af te breken.

In het kamp van de tegenstanders was de stemming somber. Voorzitter Semjon Sjaretski wist slechts aan te voeren dat het parlement-oude-stijl het recht aan zijn zijde heeft, en steunbetuigingen heeft ontvangen van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Washington noemde het referendum 'noch vrij noch eerlijk' en zei dat het 'elke wettigheid ontbeert'. 'De VS kunnen geen normale, positieve relaties onderhouden met een fundamenteel ondemocratische regering', zo liet de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren zelfs weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden