Wit konijn, rood konijn

Hoe vertel je over een theaterstuk dat geheim moet blijven en afkomstig is van een Iraanse auteur die het land niet uit mag?

KARIN VERAART

Zo.

Dit wordt nog een lastig stukje. Voor de lezer vast en zeker, maar voor de recensent ook best een beetje, want dit stukje moet gaan over een toneelstuk dat geheim moet blijven. Echt geheim is het natuurlijk al niet meer, want het is bijvoorbeeld donderdag al gespeeld door Hans Kesting en toen gezien door 54 mensen in de kleine zaal van het Amsterdamse Bellevue. Maar wil de opzet werken, is het zaak dat het hier niet verder wordt verteld.

Ook al voor degenen die het stokje van Kesting overnemen, onder wie bijvoorbeeld Betty Schuurman en Nasrdin Dchar later in Edam. Eenieder doet het één keer.

Voor Kesting was het aanvankelijk net zo geheim, hij zag de tekst van Wit konijn, rood konijn voor de eerste keer. Volgens strikte instructies viste hij op het toneel de tekst uit een envelop - en begon.

De instructies komen van de auteur van het stuk, de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. En hij is streng, want hij mag zijn land niet uit, en kan met geen mogelijkheid voorzien wat er gebeurt met zijn werk.

Dus heeft hij regels opgesteld. Zijn project is hier opgepakt door Speeltheater Holland dat de rechten verwierf, maar het gaat in het geheim al een tijdje de wereld over. Wie googelt, ziet foto's van mensen met konijnentandjes in allerlei landen - verenigt u. Want Soleimanpours verhaal is waarachtig. Toch? Laten we daarvan uitgaan.

Maar hoe geheim is het dan eigenlijk nog echt? Wie houdt zich eraan? Wie is daarbij gebaat? Moeten we niet juist ingaan tegen deze gang van zaken? Loopt de auteur (is hij werkelijk een jaar of 30?) gevaar?

Deze en nog zovele vragen meer werpt Soleimanpour spelenderwijs op, over onderdrukking en solidariteit, over het dissident zijn, over groepsdwang. Hoe? Met behulp van konijnen, beren, apen en struisvogels en...

Nee, dit gaat alweer te ver, u moet het zelf even gaan zien.

Wit konijn, rood konijn, Nassim Soleimanpour door Speeltheater Holland. Vertaling Carel Alphenaar.

Bellevue, Amsterdam, 17/5. Spel op deze avond: Hans Kesting. Op 25, 26, 27/5 in Speeltheater in Edam;

speeltheater.nl.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden