Wisselingen van de wacht in regeringsploeg van Sarkozy

De eerste vrouwelijke minister van Financiën, alsmede de benoeming van twee allochtone vrouwen én een socialist tot staatssecretaris – de Franse president Nicolas Sarkozy blijft verrassen met de samenstelling van zijn regering, na matig succesvolle parlementsverkiezingen afgelopen weekeinde....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Die dwongen de president tot het vernieuwen van zijn regeringsploeg. Niet alleen behaalde zijn UMP een veel kleinere meerderheid dan was verwacht, maar ook verloor de nummer twee van de regering, minister van Milieu Alain Juppé, in Bordeaux. Hij moest ontslag nemen. Zijn opvolger is de centrumrechtse Jean-Louis Borloo, die van Financiën wordt afgehaald.

Christine Lagarde (51), een internationaal opererende topadvocate, maakt nu promotie van Landbouw naar Financiën. Nooit eerder stond dit ministerie onder leiding van een vrouw. Sinds een maand geldt dat ook voor Justitie, waar Rachida Dati minister is.

Allochtone vrouwen lijken sowieso een voorkeursbehandeling van Sarkozy te krijgen, want nu krijgen ook de in Senegal geboren, 30-jarige Rama Yade (Buitenlandse Zaken) en de 42-jarige Fadela Amara (stadsbeleid) een staatssecreatriaat. Amara kreeg landelijke bekendheid als oprichtster van de beweging ‘Ni putes, ni soumises’ (Geen hoeren, geen onderworpenen), die opkomt voor de rechten van vrouwen in de banlieues. Zij werd als links beschouwd. Dat is de burgemeester van Mulhouse, de socialist Jean-Marie Bockel, zeker. Ook hij werd door Sarkozy overgehaald.

In socialistische kringen wordt gesproken van ‘het verraad’ van Bockel en Amara. Vorige maand slaagde Sarkozy er al in vier linkse politici te lokken, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner.

In Europees perspectief is de benoeming van Michel Barnier tot minister van Landbouw van belang. Die voormalig Europees commissaris geldt als een competente én overtuigde Europeaan. Hij moet over de hervorming van het landbouwbeleid gaan onderhandelen en de daaruit voortvloeiende afname van de subsidiestroom bovenal aan het thuisfront verkopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden