Wisse Smit sliep een paar nachten op boot Bruinsma

Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Johan Friso, heeft nieuwe feiten prijsgegeven over haar relatie met topcrimineel Klaas Bruinsma....

Van onze verslaggevers

In 1989 heeft Wisse Smit twee à drie keer 'met anderen' overnacht op de boot van Bruinsma. Dit heeft zij schriftelijk via de RVD aan Peter R. de Vries laten weten. Zij benadrukt dat zij 'geen liefdesrelatie' heeft gehad met de in 1991 geliquideerde drugsbaron. In 1989 heeft zij een aantal maanden contact gehad en in 1990 waren er nog enkele ontmoetingen.

Wisse Smit meldt dat zij nooit vuurwapens zag en niet heeft gezien dat er vanaf de boot op bierblikjes werd geschoten. De voormalige lijfwacht van Bruinsma, Charlie da Silva, zei donderdagavond in het tv-programma dat Wisse Smit er getuige van was dat er vanaf de boot werd geschoten op blikjes.

Volgens de voor moord veroordeelde Da Silva, die niet van Bruinsma's zijde week, was 'de Lange stapelgek op haar'. En: 'Zij sliepen samen.'

Een voormalige boekhouder van het Bruinsma-imperium verklaarde in het tv-programma Peter R. de Vries dat Mabel Wisse Smit geweten moet hebben van de criminele praktijken van Klaas Bruinsma. De drugsbaron werd altijd omringd door lijfwachten, woonde in dure hotels en had stapels contant geld op zak, aldus boekhouder Ed S.

Bodyguard Charlie da Silva droeg naar eigen zeggen altijd 'twee blaffers' als Wisse Smit op de boot aanwezig was. Bovendien waren er koffers met geld aanwezig op de Neeltje Jacoba waar Bruinsma verbleef voordat hij twaalf jaar geleden werd geliquideerd voor het Hilton hotel in Amsterdam, aldus Da Silva. 'De waarheid is dat Mabel wist wie de Lange was.'

De bodyguard zei zich een voorval te herinneren waarbij een 'Hollander' op de Neeltje Jacoba werd geliquideerd, twintig minuten voordat Wisse Smit arriveerde. 'Mabel ging zitten op de stoel van die gozer. Zij heeft daar niks van gemerkt, maar ze was wel heel dichtbij.'

Wisse Smit was de 'meest intelligente vrouw' die Bruinsma in zijn leven heeft gekend, zei de Chileen. Toen de topcrimineel haar leerde kennen, werd Da Silva naar eigen zeggen in een nieuw pak gestoken om Wisse Smit te ontvangen.

De verklaring van Wisse Smit aan De Vries is niet door de RVD opgesteld maar door haar zelf. 'Het zijn haar antwoorden en ze zijn voor haar rekening. Ik ken geen ander verhaal dan haar verhaal', aldus een woordvoerder. In de brief aan De Vries staat dat Mabel 'verklaart naar beste herinnering wat zich in haar studententijd heeft afgespeeld'.

Kamerleden reageerden gisteravond zeer terughoudend. Fractieleider Van Aartsen van de VVD wilde 'niet uit de heup schieten', louter op basis van het tv-programma. Volgens Kamerlid Kalsbeek (PvdA) blijft het 'het verhaal van één man tegenover de verklaring van Mabel Wisse Smit'.

Dittrich (D66) zei dat hij ook de brief van de premier afwacht.

Het SP-Kamerlid Van Bommel eist als enige een nader onderzoek naar het verleden van Wisse Smit door de AIVD. Van Bommel vindt de affaire 'ontluisterend', en vraagt zich af of de Kamer wel toestemming kan geven aan het voorgenomen huwelijk.

De RVD liet weten dat het niet voor de hand ligt dat er op de affaire wordt gereageerd voordat de brief van premier Balkenende is verschenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden