Wiskunde-uitje en dan met de school naar McDonald's

Iets economisch studeren is minder saai en meer met mensen, vindt Margit. Waarom zelfs scholieren met een wiskundeknobbel geen wiskunde gaan studeren....

Jongens, deze kant op.' Wiskundestudent Karin van de Meeberg stuurt vijftien pubers uit Breda naar een zaaltje waar nog plek is. Op de bètafaculteit van de Katholieke Universiteit Nijmegen is het de afgelopen decennia rustiger dan men wenselijk vindt, maar tijdens het wiskundetoernooi vrijdag barst het gebouw uit zijn voegen. Op het toernooi, waarmee de universiteit exacte studenten wil werven, zijn 450 scholieren af gekomen.

Van de Meeberg is bezig met het laatste jaar van haar wiskundestu-die en heeft het toernooi helpen organiseren. Het gaat haar persoonlijk niet om het winnen van zieltjes, maar om een steentje bij te dragen aan het verbeteren van het negatieve imago waar wiskunde mee kampt. Scholieren zien op deze toernooidag dat wiskundestudenten gewone mensen zijn. Ook wij komen weleens in de kroeg.'

Als je zegt dat je aan een wiskundewedstrijd meedoet, lijk je wel een beetje een nerd', giechelt Margit van Opstal (15) van het stedelijk gymnasium in Breda. Met haar hippe bloesje met franje, grote glitterende riem en sieraden lijkt ze niet op een nerd. Toch is zij een van de deelnemers. En een hele goeie', schept haar leraar André Zegers op. Voor de gezelligheid en omdat we straks op kosten van school bij McDonald's gaan eten', verklaart zij.

Margit zou het ver kunnen schoppen als ze wiskunde ging studeren, net als de rest van onze groep trouwens. Maar ze willen niet. En terecht, wie gaat er nu nog wiskunde studeren?' Zegers legt uit waarom hij zo pessimistisch is over de toekomst van zijn vak: Vroeger koos je een vak waarin je op school goed was. Nu zijn er zoveel meer mogelijkheden.'

Margit gaat bijvoorbeeld voor een economische opleiding. Minder saai en meer met mensen.' Dat is een misvatting, volgens de voltallige staf van de universiteit. Wiskundigen werken veel met mensen, denk maar aan het onderwijs. En ook in het bedrijfsleven zijn ze goed vertegenwoordigd en schijnen ze bovengemiddeld betaald te worden.

Het paaien van vwo'ers werpt zijn vruchten af in Nijmegen. Dit jaar schreven zich 20 procent meer eerstejaars in bij de bètafaculteit dan in 2002.

De school uit Breda deed al negen keer mee aan het toernooi en valt ook dit jaar in de prijzen. Toch hoeven ze in Nijmegen niet op deze scholieren te rekenen. Een paar zijn wel gei nteresseerd in een technische opleiding, en dat wordt al als winst gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden