Wisent kan rond Radio Kootwijk toch op draagvlak rekenen

Het spande er even om, maar half april nemen vier wisenten hun intrek op de Veluwe. De aangekondigde komst van de zeldzame bizonsoort naar het gebied rond Radio Kootwijk deed stof opwaaien in het dorp, waar sommige bewoners vrezen voor zwerftoerisme en verkeersdrukte. Staatsbosbeheer zet het meermaals uitgestelde plan nu toch door nadat een 'draagvlakpeiling' door de dorpsraad grotendeels positief is uitgevallen.

Loes Singeling
Het natuurgebied rond het karakteristieke Radio Kootwijk vanuit de lucht. Beeld anp
Het natuurgebied rond het karakteristieke Radio Kootwijk vanuit de lucht.Beeld anp

De grote grazers zijn echte publiekstrekkers, een belangrijke reden dat de provincie enthousiast is over hun komst. 'Het toerisme op de Veluwe dreigt wat af te zakken. Men denkt: het is er alleen wandelen en een beetje fietsen voor ouderen. De provincie wil het gebied wat spannender maken', zegt Jan Wolleswinkel, voorzitter van Stichting Wisent op de Veluwe.

Niet alle bewoners van Radio Kootwijk zitten op die spanning te wachten. Allereerst vanwege alle extra toeristen, die over één weg moeten komen. Volgens Wolleswinkel is de wisent slechts een klein onderdeel in een jarenlange discussie met de gemeente over het toenemende toeristenverkeer. Grootste boosdoener: de geplande publieksactiviteiten in de gebouwen van het voormalige zenderpark Radio Kootwijk, waaraan het dorp zijn naam dankt. 'De wisent was de druppel in de emmer die al vol zat.'

Volgens Wolleswinkel staat driekwart van de bewoners nu neutraal of positief tegenover de komst van de beesten. Voor honderden toeristen langs het hek hoeven ze volgens Wolleswinkel niet bang te zijn, want de schuwe bizons zijn niet te zien vanaf de openbare weg. Wie ze wil spotten, moet zich aansluiten bij een excursie van Staatsbosbeheer.

Modeverschijnsel

Volgens Staatsbosbeheer hebben de omwonenden vooral behoefte aan informatie. 'Structurele evaluaties' met de dorpsraad en bewoners moeten daarin voorzien. 'Het is hun achtertuin, de vragen zijn ook heel praktisch. Staat er stroom op het hek? Wat gebeurt er als ik daar met mijn hond langsloop? Hoe reageren die dieren op mensen?' zegt woordvoerder Joke Bijl. Bang hoeven de bewoners volgens haar niet te zijn: de ervaringen op andere plekken waar wandelpaden het wisentenleefgebied doorkruisen, zijn positief.

In Nederlandse natuurgebieden worden steeds meer grote grazers uitgezet. Toch zijn wisenten volgens Staatsbosbeheer meer dan een modeverschijnsel. Onderzoek van de stichting ARK Natuurontwikkeling, die de verspreiding van wisenten op diverse plaatsen in het land voor haar rekening neemt, wijst uit dat de dieren met hun graasgedrag en hun zandbaden de flora en fauna verlevendigen.

Sinds 2007 zijn wisenten, die honderd jaar geleden nog met uitsterven werden bedreigd, dankzij verschillende Europese fokprogramma's weer in het Nederlandse 'wild' te bewonderen. Eerst alleen op het Noord-Hollandse Kraansvlak, maar sinds begin maart ook in het Noord-Brabantse natuurgebied de Maashorst. Stichting ARK hoopt daar in de toekomst meer gebieden aan toe te voegen.

undefined

null Beeld Bart Mühl
Beeld Bart Mühl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden