Wiranto in de race om presidentschap

Indonesië kent sinds dinsdag een nieuwe belangrijke kandidaat voor het presidentschap. Ex-generaal Wiranto is in een speciale vergadering van de partij Golkar verrassend gekozen tot presidentskandidaat....

Van onze correspondent Michel Maas

Golkar koos dinsdag uit twee belaste kandidaten. Zowel Tandjung als Wiranto torst een besmet verleden met zich mee. Wiranto was opperbevelhebber van het Indonesische leger ten tijde van de bloedige gewelddadigheden in Oost-Timor in 1999.

Aanklagers van de Verenigde Naties houden Wiranto verantwoordelijk voor wat er in die voormalige Indonesische provincie gebeurde. Het Indonesische leger steunde lokale pro-Indonesische milities die het halve land in bramnd staken en op grote schaal mensen vermoordden. Onlangs heeft een aanklager van de VN opnieuw aangedrongen op berechting van Wiranto.

Akbar Tandjung sleept een corruptiezaak achter zich aan. Hij werd tweemaal veroordeeld wegens het misbruiken van overheidsgeld. In een zeer omstreden uitspraak in hoogste instantie werd hij vrijgesproken, maar daarmee heeft hij het imago van 'corrupt politicus' niet van zich kunnen afschudden.

Wiranto zal bij de presidentsverkiezingen de strijd aanbinden met de zittende president Megawati Soekarnoputri, maar naar verwachting zal de strijd vooral gaan tegen een andere ex-generaal: Bambang Susilo Yudhoyono. In de jongste opiniepeiling haalt Yudhoyono, ex-minister van Veiligheid onder Megawati, ruim 40 procent. Megawati haalt amper 20 procent.

Nu Wiranto door zijn partij als kandidaat is gekozen zal dat snel veranderen. Wiranto's eerste daad zal de keuze van een vice-presidentskandidaat moeten zijn.

Yudhoyono is de enige die er al een heeft: de zakenman Yusuf Kalla, eveneens een ex-minister uit Megawati's kabinet. Megawati heeft moeite er een te vinden. Zij had graag Kalla gehad, of Akbar Tandjung. Zij lijkt nu te blijven zitten met wat er over is: haar kleurloze en weinig populaire vice-president Hamzah Haz.

Veel kiezers hebben Megawati teleurgesteld de rug toegekeerd. Haar partij PDI-P heeft bij de parlementsverkiezingen van 5 april een gevoelige klap gekregen. In 1999 was zij veruit de grootste, met 34 procent. Daarvan bleef amper 19 procent over. Golkar wordt de grootste partij, met zo'n 21 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden