Wiranto aast op presidentschap van Indonesië

Ex-generaal Wiranto is bezig aan een opmerkelijke opmars op weg naar de Indonesische presidentsverkiezingen van 2004. Wiranto, volgens VN-onderzoekers verantwoordelijk voor Indonesische oorlogsmisdaden in Oost-Timor, is doorgedrongen tot de shortlist van presidentskandidaten van de partij Golkar....

Op de kandidatenlijst is Wiranto onder anderen in gezelschap van parlementsvoorzitter Akbar Tandjung, tot twee maal toe veroordeeld wegens corruptie, en de zakenman Aburizal Bakrie, ook al een goede vriend van de familie van ex-dictator Soeharto.

Golkar is de partij die in het verleden Soeharto door dik en dun heeft gesteund. De val van Soeharto heeft de partij niet klein kunnen krijgen. Zij bleef bij de verkiezingen van 1999 de tweede partij van het land, achter de PDI-P van Megawati Soekarnoputri, en maakt zich nu op om bij de komende parlementsverkiezingen meer dan 20 procent van de zetels te halen en misschien wel opnieuw de grootste partij van Indonesië te worden.

De grote vraag is nu nog, wie Golkar naar voren gaat schuiven als zijn presidentskandidaat die het in juli 2004 mag opnemen tegen de zittende president Megawati Soekarnoputri. Ambitieuze gegadigden zijn de laatste maanden over elkaar heen getuimeld op zoek naar de gunst van Golkarafdelingen en bestuurders. De opvallendste kandidaat-kandidaat was de gerespecteerde islamgeleerde Nurcholish Madjid. Zijn naam ging al sinds 1998 rond als er gespeculeerd werd over mogelijke presidentskandidaten, maar hij bedankte voor de eer. Toen hij dit jaar eindelijk zwichtte en zich openlijk kandidaat stelde, koos hij tot verbijstering van velen Golkar als de partij die hem zou moeten voordragen. Hetzelfde Golkar dat hij jarenlang had verketterd als zetel van het kwaad.

Madjids flirt met Golkar duurde niet lang. Hij gaf al snel op. Hij wilde niet meedoen, zei hij, met de politieke spelletjes en het uitdelen van smeergeld – praktijken die in Golkar gebruikelijk bleken om supporters te werven. Mannen die meer bedreven bleken in dat spel voeren nu de lijst van zeven kandidaten aan: de zakenman Bakrie bovenaan, gevolgd door de steenrijke mediamagnaat Surya Paloh. Meteen daarachter volgen Wiranto en Akbar Tandjung. De drie andere kandidaten lijken alleen nog kans te maken op het vicepresidentschap: minister Yusuf Kalla, ex-generaal Prabowo Subianto en de sultan van Yogyakarta: Hamengku Buwono IX.

Surya Paloh heeft aangekondigd een team te willen vormen met Bakrie. De nieuwkomer in de politiek lijkt aan te voelen dat hij het moeilijk krijgt tegen vooral twee andere kandidaten: Wiranto en Tandjung. Wiranto geniet nog altijd de steun van delen van het leger en van de Soeharto-clan.

Tandjung is een partijveteraan die heeft bewezen zelfs te kunnen overleven als niemand meer een cent voor zijn positie geeft. Tandjung heeft gedaan gekregen dat in de kieswet werd opgenomen dat veroordeelde criminelen (zoals hijzelf) zich kandidaat mogen stellen, en hij heeft zich vervolgens in weerwil van alles en iedereen op de kandidatenlijst gewurmd. Hij zal alles op alles zetten om uiteindelijk als de presidentskandidaat van Golkar uit de bus te komen. Tandjung heeft nog even tijd om dat te regelen.

Golkar zal pas beslissen wie de kandidaat wordt, na de parlementsverkiezingen van april. Eigenlijk zou dat deze week gebeuren, maar dat plan werd ter elfder ure gewijzigd.

Ook buiten Golkar lopen presidentskandidaten zich warm. De mislukte Nurcholish Madjid heeft laten weten dat hij wacht op een partij die hem, na zijn echec bij Golkar, nog kandidaat wil stellen. Amien Rais, voorzitter van het Volkscongres MPR, en leider van de partij PAN, waagt eveneens zijn kans. De meest genoemde, en volgens velen de meest serieuze kandidaat is de minister van veiligheid, Bambang Susilo Yudhoyono. Diverse partijen zouden hem graag als hun kandidaat naar voren schuiven. Maar de partijloze ex-generaal Yudhoyono houdt zijn kruit vooralsnog droog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden