Wipdop

Twee jaar geleden had het moeten gebeuren, toen de wereldkampioenschappen voetbal in Zuid-Korea werden gehouden. Gert en Chris Wolken, knutselende broers te Oude Wetering, hadden hun zitdeksel voor het bierkrat klaar....

'En dan is de commerci interesse toch meteen een stuk kleiner', zegt Gert, die zelfs een bedrijfje begon dat het zitje in de markt ging zetten.

Dat bedrijf slaapt even.

Helaas, want Gert Wolken had er wel zin in. Hij raakte jaren geleden zijn baan als technisch tekenaar kwijt bij Fokker, toen dat over de kop ging. Hij kwam elders terecht, ging het avontuur van het eigen bedrijf aan en is nu terug bij Fokker Special Products, weer als technisch tekenaar.

Zijn broer Chris werkt daar ook. Zij het als expert op de lijmafdeling.

Maar dit is 2004, en de broers zijn terug met een nieuw idee. Dat, toeval bezweren ze zelf, alweer iets met bier te maken heeft. Ditmaal hebben ze een dop voor een fles bedacht, bedoeld om een eenmaal geopende bierfles opnieuw te kunnen afsluiten. Tegen insluipende wespen en weglekkend koolzuur. Met, dat is eigen aan het bierdrinkersgilde, zo weinig mogelijk gedoe.

En opnieuw is er een octrooi, nummer NL 1021020, en zijn er ambities. Nu moet het deze zomer gebeuren, in het kader van het Europese kampioenschap voetbal. Gert Wolken:

'Het idee ligt voor bij dezelfde partij die we destijds hadden gevonden voor het bierzitje. Geen rechtstreekse verkoop, want daarvoor is het te klein. Een reclame-dingetje, zoiets zou het kunnen worden.'

Het ontwerp, in het octrooi technisch gelijntekend door Chris, is de eenvoud zelve. Een ovalen kunststof beugeltje met aan een van de korte zijden een dopje, m is het niet. De dop sluit de flessenhals losjes af, waarbij de beugel vanzelf schuin naar beneden om de hals wordt geklemd. Met de juiste maatvoering past dat op elke standaard euro-bierfles, de norm in onze contreien.

Het uitvinden van de juiste vormgeving van zo'n ovalen beugel is al een behoorlijk interessante oefening in ruimtelijke meetkunde. Maar de gebroeders Wolken zijn nog net iets slimmer dan dat. Hun ontwerp is zodanig, dat de wipdop te openen is zonder dat die van de flessenhals losgemaakt hoeft te worden.

Daartoe zit op de lange zijden van de ovalen beugel aan weerszijden een halfrond kunststof plaatje dat precies onder de onderste verdikking van de flessenhals klemt. Door nu met de duim de dop achterover te kantelen is de ovalen beugel te kantelen tot de flessenopening vrij is. Zonder dat de drinker opeens met een losse dop in zijn hand zit.

'Er zijn wel vindingen waarmee je de fles kunt afsluiten, maar die blijven niet aan de fles zitten als je ze opent', zegt Chris Wolken. 'Dit is net wat handiger.'

En er is nen voordeel. Op de twee halfronde schildjes is nog meer reclame te uiten dan op een dop alleen. Heeft Nederland zich eigenlijk al geplaatst, qua voetballen, voor van de zomer?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden