Winterweer houdt nog zeker enkele dagen aan

Het heeft even geduurd maar sinds dit weekend heeft Nederland te maken met winters weer en vrieskou. De opvang van daklozen in veel steden is uitgebreid en de ANWB zet extra wegenwachten in en waarschuwt voor gladheid en vastgevroren autodeuren. En natuurlijk stijgt de spanning rond de vraag op welke plaats de eerste marathon op natuurijs wordt verreden.

De ijsmeesters (vlnr) Hilko Odink, Dirk Jan van Faassen en Erik Hekman van ijsvereniging Ons Genoegen in het Overijsselse Gramsbergen meten de ijsdikte na ruim 24 uur vorst. Beeld anp
De ijsmeesters (vlnr) Hilko Odink, Dirk Jan van Faassen en Erik Hekman van ijsvereniging Ons Genoegen in het Overijsselse Gramsbergen meten de ijsdikte na ruim 24 uur vorst.Beeld anp

Het KNMI verwacht dat de temperatuur de komende dagen 's nachts niet boven de nul komt. Plaatselijk valt wat (mot)sneeuw en in het noordwestelijk kustgebied is er maandag kans op een sneeuwbui. In de avond gaat het in het zuidwesten en westen sneeuwen.

De nachtvorst heeft zijn eerste werk gedaan en dat heeft de koorts bij ijsverenigingen in het noorden laten oplopen. Zoals gebruikelijk strijden Noordlaren (Groningen), Veenoord (Drenthe), Gramsbergen en Haaksbergen (beide Overijssel) erom wie de eerste marathon op natuurijs kan organiseren. In De Lier, gemeente Westland, konden zondag al wat schaatsers terecht op een natuurijsbaan van 70 bij 90 meter op een betonnen onderlaag.

Pech
De ANWB verwacht morgen ongeveer 1100 keer extra uit te moeten rukken om hulp te bieden aan automobilisten die stranden door de vrieskou. De organisatie stuurt 50 extra wegenwachten op pad en zorgt voor extra bezetting bij de telefooncentrale. Normaal gesproken rukt de ANWB op een maandagochtend in januari ongeveer 4500 keer uit voor het verlenen van pechhulp. Voor maandag wordt rekening gehouden met 5600 gevallen.

Vanwege het koude weer verlengt Amsterdam de extra winteropvang van dak- en thuislozen tot vrijdag. De gemeente Utrecht beraadt zich nog over verlenging van de maatregel. Begin december vorig jaar is ook een aantal dagen de winterkouderegeling ingesteld. Toen bleek de extra ingezette capaciteit voldoende.

Door de relatief hoge temperaturen sinds half december is de natuur al een tijdje bezig op te bloeien. De komende vorstperiode zal daar korte metten mee maken, al is volgens de site Natuurbericht.nl moeilijk in te schatten hoe groot de schade aan plant en dier zal zijn.

Twee jonge schaatsers bij ijsbaan Hard Gaat-Ie in De Lier. Beeld anp
Twee jonge schaatsers bij ijsbaan Hard Gaat-Ie in De Lier.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden