Winterwandeling voor dappere lopers

Het Visserspad langs de Hollandse kust is het westelijke alternatief voor het Pieterpad in het oosten. Een oude route, maar nu geheel vernieuwd met alternatieve doorsteekjes en fris geschilderde markeringen....

JACQUES DE JONG

HET lijkt eerst of op het pad de markering ontbreekt. Maar honderdvijftig meter verder, vlak achter een splitsing, is het roodwitte verfmerk duidelijk op een paaltje geschilderd. Merkwaardig genoeg is eenzelfde teken te ontwaren op de andere poot van de splitsing, vijftig meter naar rechts. Een wandelroute die twee kanten op gaat?

Blijkens de kaart en tot opluchting van Rutger Burgers van Wandelplatform-LAW klopt het. De merktekens verwijzen naar paden die vanaf het bezoekerscentrum in de Waterleidingduinen bij Vogelenzang allebei op het Visserspad uitkomen.

Het lichte verwijt van Burgers dat de beheerders van de Waterleidingduinen hebben verzuimd hun afspraken na te komen, gaat dus niet op. Burgers was te voorbarig, niet onbegrijpelijk, want hij is juist bezig te laten zien hoe aangenaam het Visserspad voor de gebruiker is geworden.

De 102 kilometer lange wandelroute ligt tussen Hoek van Holland en Haarlem. Hij lag er al langer, maar nu in een verbeterde versie. Eind deze maand, meldt Burgers met voldoening, komt de nieuwe gids uit die de tocht als 'winterwandeling' aanprijst. Dus alles moet kloppen.

Het Visserspad maakt deel uit van Het Nederlandse Kustpad, dat van België naar Duitsland loopt, als onderdeel van de vijfduizend kilometer lange Europese Kustroute. Bij de lange-afstandswandelaars heet het Visserspad LAW 5-2, als de tweede schakel in het vijf delen tellende Nederlandse Kustpad LAW 5. Het pad is het westelijke alternatief voor het Pieterpad, dat in het oosten de mogelijkheid biedt geheel Nederland door te trekken.

De voorbereiding heeft bijna twee jaar gekost, ondanks het feit dat er al een route lag. Het was geen kwestie van even een bordje neerzetten en een route beschrijven. Veel tijd besteedde de LAW aan het overleg met instanties en bedrijven. Die moesten niet alleen toestemming geven voor het belopen van hun terrein, maar ook voor het aanbrengen van markeringen, de roodwitte verfstreepjes op palen, bomen of muren. Dat laatste gebeurt vaak door vrijwilligers, maar sommige instanties wilden het markeren in eigen hand houden. Vandaar Burgers argwaan toen hij niet snel genoeg een merkteken ontdekte tussen het herfstige groen van de Waterleidingduinen.

Ook het verkrijgen van toestemming kan lange tijd in beslag nemen, weet Burgers uit ervaring. Zo was het duinwaterbedrijf in Zuid-Holland niet te vermurwen om het pad bij Den Haag door beschermd gebied te laten lopen. 'We hebben een half jaar aan dat overleg besteed, maar het werd niks. Toen hebben we een andere route gezocht en dat lukte via een doorgang bij een psychiatrisch verpleegcentrum. Het is een van de vernieuwingen in het Visserspad.'

Niet alleen het duinwaterbedrijf, ook allerlei gemeenten en instanties moesten toestemming geven voor veranderingen in de wandelroute. Zo waren diverse landbouwweggetjes in het Westland niet meer zo rustig als bijvoorbeeld tien jaar geleden; van de fietspaden daar wilde de LAW geen gebruik maken. Er moest dus een alternatieve route komen, waarvoor verschillende gemeenten bewerkt moesten worden.

Sommige bedrijven, waaronder Staatsbosbeheer en de duinwaterbedrijven, wilden zelf de markeringen aanbrengen, omdat ze een eigen ontsluitingsbeleid hebben. 'Zoiets kost veel overleg', weet Burgers nu. 'Je doet een voorstel, zij doen een tegenvoorstel en al pratend kom je tot een route.'

De beschrijving van de route is eveneens een tijdrovende klus. In de beschrijving van het Vissers-

pad staat niet alleen de route, in woord en kaart, uitgestippeld, maar zijn ook de wetenswaardigheden beschreven, zoals de recente methode van diepinfiltratie bij de waterzuivering.

De methode waarbij, zoals in de Haagse duinen, voorgezuiverd rivierwater tientallen meters diep in de duinbodem wordt gevoerd, maakt meertjes overbodig die (zij het trager) hetzelfde werk doen. In de duingebieden Meijendel en Berkheide verdwijnen daarom enkele van die plassen. Dat heeft weer gevolgen voor de begroeiing, dus ook voor de vogelstand en tenslotte ook voor het aanzicht van het landschap.

I N het gebied ten noorden daarvan, vertelt Burgers, tussen Den Haag en Langevelderslag, moesten de wandelaars altijd op hun hoede zijn voor de vele racefietsers die zonder bellen langs flitsten. 'In het algemeen is wandelen op een fietspad niet erg, maar daar was het levensgevaarlijk. We zijn daarom gaan praten met Staatsbosbeheer en het Duinwaterbedrijf. Het resultaat is dat Staatsbosbeheer een nieuw pad heeft getrokken, een eindje van het fietspad af. En het Duinwaterbedrijf is bezig een strook vrij te maken voor wandelaars.'

Nieuw is verder dat de wandelaar in de Coepelduynen tussen Katwijk en Noordwijk 'vrij kan rondstruinen'. Hij hoeft zich van Staatsbosbeheer niet aan de paden te houden.

De LAW beveelt de wandelroute aan als evenement voor de winter. Het regent aan de kust minder dan landinwaarts, beweert de brochure. Bovendien loopt de wandelaar meestal in de beschutting van bomen en duinen. Toch kunnen de dapperen zich, als variant op de oude route, tussen Langevelderslag en Bentveld in open duingebied begeven; meer wind, maar een weids uitzicht.

Van de honderd kilometer gaan er slechts weinig over het strand. Het strand is vlakbij, maar er viel weinig uit te zetten, de wandelaars kunnen daar zelf hun weg wel vinden, zegt Burgers.

Het Visserspad is genoemd naar de paden die op verschillende punten van zee af dwars door de duinen lopen. De vissers, de schelpenvissers en de jutters gebruikten die paden om hun spullen naar huis te brengen. Een voorbeeld is het duinpad van Zandvoort naar Kraantje Lek. Vandaar loopt de route verder naar de oude binnenstad van Haarlem en tenslotte naar het station.

Terug bij uitspanning De Oase in Vogelenzang ontdekt Burgers een roodwit merktekentje onder een verkeersbord dat parkeren verbiedt. Onmogelijk, weet hij. De wandelkaart biedt geen oplossing, want De Oase ligt buiten de route. Foutje van een enthousiaste vrijwilliger? Hoogstens kan het een teken zijn dat de wandelaar vanaf dit punt zijn weg naar het Visserspad kan vinden.

Visserspad, Lange-afstand Wandelpad 5-2, Hoek van Holland-Haarlem 102 km, ISBN 90-71068-36-6, uitgave Wandelplatform-LAW Amersfoort, prijs * 21,90.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden