Winterstop komt te laat voor Excelsior

Nu de samenwerking met Feyenoord is doodgebloed, probeert Excelsior op eigen benen de hemel te bestormen. Dat valt de laatste weken niet mee (5-2).

Mark Misérus
Feyenoorder Colin Kazim-Richards, de maker van het openingsdoelpunt, wordt bij de keel gegrepen tijdens een opstootje met wat spelers van Excelsior. Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Feyenoorder Colin Kazim-Richards, de maker van het openingsdoelpunt, wordt bij de keel gegrepen tijdens een opstootje met wat spelers van Excelsior.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Marinus Dijkhuizen is in het spelershome van Excelsior op het biljart gaan zitten en heeft een pijpje bier aan zijn mond gezet. Het is zaterdagavond en de trainer kan er niet over uit hoe kansloos zijn elftal met 5-2 van Feyenoord heeft verloren.

Dijkhuizen lacht niet om de suggestie dat zijn ploeg vooruitgang heeft geboekt, ten opzichte van vorige week. Toen verloor Excelsior met 0-5 van PEC Zwolle. Tegen Feyenoord scoort de club tenminste twee keer - al is dat ook te danken aan Sven van Beek, die zijn eigen, bijna niet te passeren doelman Kenneth Vermeer verschalkt.

Zeven keer gelijk

Tot twee weken geleden stond Excelsior te boek als een ploeg waarvan het moeilijk winnen was. Zo speelde de club zeven keer gelijk. Nu lijkt de winterstop te laat te komen, betoogt Dijkhuizen. 'We moeten met deze selectie elke week tot de bodem gaan. Dat vraagt veel van de spelers.'

Bij Excelsior hadden ze weken toegeleefd naar de Rotterdamse derby. De sfeer is zaterdag gemoedelijk, bijna gebroederlijk. 'Komen wij uit Rotterdam', zingen de fans elkaar uitdagend toe. Als Feyenoord scoort, veren in heel het stadion mensen van hun zitjes op.

Al bij rust staat het 0-3 en beent Dijkhuizen boos de kleedkamer in. Hij moppert na de wedstrijd dat er niets terug te zien was van de afspraken die gemaakt waren na de 0-5 tegen PEC. Bovendien lijkt het verdedigend nergens naar. Aanvoerder Sander Fischer laat zich twee keer verrassen door een Feyenoorder en schenkt zo Jean-Paul Boëtius en Lex Immers een doelpunt. Luigi Bruins leidt op dezelfde manier de goal van Colin Kazim-Richards in.

Gedateerde krantenknipsels

In het spelershome, waar Dijkhuizen voor de wedstrijd een flesje water pakt, doen de opgehangen krantenknipsels gedateerd aan. Trainer Mario Been gaat er op de schouders van de spelers na het kampioenschap in de eerste divisie in 2006. Een ander artikel is gewijd aan de 1-1 in Alkmaar tegen AZ, vier jaar geleden.

Jordy Clasie en Miquel Nelom deden destijds mee bij Excelsior. Zaterdag overrompelen ze met Feyenoord hun oude club. Elvis Manu valt in, Mitchell te Vrede, Matthew Steenvoorden en reservekeeper Erwin Mulder blijven op de bank. Ook zij delen een verleden bij Excelsior. En van zulke spelers zijn er veel meer, omdat beide clubs zich in 1997 aan elkaar hebben vastgeklonken.

null Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrantv
Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrantv

Satalietclub

Lange tijd stond Excelsior daarna te boek als een satellietclub van Feyenoord. Beide clubs hadden op hun eigen manier baat bij de samenwerking. Excelsior kreeg de beschikking over spelers die anders nooit voor Stadion Woudestein hadden gekozen, Feyenoord kon zijn talenten aan de overzijde van de Maas laten rijpen tot Kuipwaardige spelers.

'Excelsior kan alleen overleven met behulp van Feyenoord', bloklettert een ander artikel in het spelershome. Die tijd is voorbij. Excelsior hoopt de laatste jaren juist het tegenovergestelde te bereiken, dankzij investeringen in de jeugdopleiding en bescheiden, gerichte aankopen zoals keeper Gino Coutinho en oud-Feyenoorder Bruins.

De club huurt dit seizoen, en dat is bijzonder, geen spelers meer van de stadgenoot. Excelsior deed wel een poging, maar Kostas Lamprou en Warner Hahn kozen ervoor om bij respectievelijk Willem II en PEC in het doel te gaan staan. Lucas Woudenberg had wel zin in nog een seizoen in Kralingen, maar mocht niet weg van Feyenoord.

Het bestuur van Excelsior was daar al vaker tegenaan gelopen. Het verbond met Feyenoord begon 'eenrichtingsverkeer' te worden, zei hoofd opleiding Marco van Lochem zaterdag in het AD. 'Het niveau van de spelers die ze ons aanboden, werd steeds minder', vertelt Dijkhuizen. 'We kregen de afvallers van Feyenoord. Toen is hier besloten het op een andere manier te gaan doen.'

Hemelbestormer

De nummer 14 van de eredivisie, wil op eigen benen de hemel bestormen, zegt Feyenoord-directeur Eric Gudde. Hij weet van binnenuit hoe hard ze aan dat ideaal trekken. Zijn zoon Wouter is de commercieel directeur van Excelsior en overlegt geregeld met zijn collega's bij Feyenoord.

Niet dat ze bij dezelfde sponsoren in het gevlei proberen te komen, zegt Eric Gudde met een glimlach. Excelsior, met een jaarbegroting van 4 miljoen euro, richt zich op andere financiers dan Feyenoord (49 miljoen). Gudde: 'Maar ze hebben het slim gedaan hier, bijvoorbeeld door de banden aan te halen met Kralingen: de Erasmus Universiteit, bijvoorbeeld. Zakelijk zit het elke wedstrijd vol hier.'

Feyenoord-speler Colin Kazim-Richards. Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Feyenoord-speler Colin Kazim-Richards.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Jeugdopleidingen

Samenwerken doen de clubs nog via de regionale jeugdopleiding. Ze vaardigen spelers af voor de combinatieteams die onder de naam RJO/FE uitkomen. 'Al eindigen de beste spelers toch vanzelf bij Feyenoord', weet Excelsior-directeur Ferry de Haan, die als spelers beide clubs diende.

In de zomer van 2015 loopt de samenwerking na achttien jaar officieel ten einde. Beide clubs hebben er vrede mee. Feyenoord houdt de talenten liever binnenskamers, op het geroemde trainingscomplex Varkenoord, dan ze 6 kilometer verderop te stallen. Gudde: 'Want hoe vertrouwd het hier ook is: als de trainer een rechtsbuiten van ons linksbuiten zet, heb je daar niets meer over te zeggen.'

null Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
null Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
null Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
null Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
null Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
null Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden