Winterse koude in Europa eist zeker honderd levens

Het dodental als gevolg van de winterse koude in Europa is opgelopen tot zeker honderd. Het zwaarst getroffen is Oekraïne waar sinds het weekeinde zeker 43 doden zijn gevallen.

AMSTERDAM - De meeste slachtoffers waren dakloos. Honderden mensen zijn met bevriezingsverschijnselen in ziekenhuizen opgenomen. Oekraïne heeft het leger ingezet om te helpen met noodopvang.


In Polen steeg het dodental naar 20. In de nacht van dinsdag op woensdag vielen zeven doden, onder wie twee mannen die ondanks de vrieskou waren gaan vissen. Vooral bejaarden die in slecht te verwarmen oude huizen wonen, hebben het zwaar. De Poolse regering riep de bevolking op tot hulp aan de zwakkeren: 'Niet de kou doodt, maar de onverschilligheid.'


In Roemenië zijn al veertien doden gevallen. In delen van de hoofdstad Boekarest viel in de nacht van dinsdag op woensdag de stadsverwarming uit. In delen van Roemenië is deze winter al -32 graden gemeten.


In Bulgarije zijn tien personen omgekomen. De koudste plaats van het land is de stad Sevlievo in het Balkangebergte: daar werd een temperatuur van -31,4 graden gemeten. In de hoofdstad Sofia werden bevroren geldautomaten gemeld. Honderden scholen bleven gesloten.


In Tsjechië zijn twee nieuwe sterfgevallen door de kou gemeld: het kwik daalde tot -29. In Slowakije vielen twee doden bij temperaturen rond -24 graden. In Servië is een vierde dode gevallen in het Suvobor-gebergte. In Letland kwam een man om het leven door een vuurtje waaraan hij zich wilde warmen.


In Duitsland stierf een oudere vrouw die ondanks de kou was gaan zwemmen in een meer in de deelstaat Saksen-Anhalt. Ooggetuigen meldden dat de vrouw eerder een 'ijsbad' had genomen.


In Zuid-Europa viel sneeuw op de Akropolis in Athene en op het eiland Kreta. Vrachtwagens mogen in het noorden van Italië de straat niet op.


De Belgische regering moest woensdag halsoverkop op zoek naar honderden opvangplaatsen voor daklozen. Ze kwam onder vuur te liggen toen bleek dat in Brussel 1.000 tot 1.500 asielzoekers en daklozen de nacht op straat hadden moeten doorbrengen, bij 10 graden onder nul.


De opvangcrisis komt niet onverwacht. België kampt al jaren met een structureel gebrek aan opvangplaatsen voor daklozen en asielzoekers, en de regering moet iedere winter noodopvang voorzien in legerkazernes en overheidsgebouwen. Ook hulporganisaties, zoals het Rode Kruis en Unicef, bieden 's winters onderdak aan daklozen. Om hieraan een eind te maken, kreeg de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block ruimere bevoegdheden. Volgens hulpverleners en ambtenaren is de staatssecretaris echter onbekwaam. Zij zou de noodplannen links hebben laten liggen, geholpen door een tot nog toe milde winter.


Toen de vrieskoude de afgelopen dagen toch begon, barstte de kritiek los. De staatssecretaris beloofde woensdag om voor het eind van de dag voor elke dakloze een bed te vinden. Een crisisteam ging op zoek naar overheidsbedrijven, kerken, moskeeën en sporthallen, Woensdagavond meldde de regering dat reeds achthonderd opvangplaatsen waren gevonden.


België zoekt daklozenopvang wegens koude


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden