Winters ongemak, een overzicht

AMSTERDAM - De ochtendspits viel reuze mee, veel treinen reden, een Elfstedentocht is plots niet uitgesloten, en de supermarkten profiteren van het winterweer. Toch blijft er nog genoeg reden tot klagen over de winterse omstandigheden, zo blijkt.

Fietsers in RotterdamBeeld anp

De Fietsersbond krijgt dagelijks tientallen klachten binnen over gladde fietspaden. Vooral sneeuw die blijft liggen, leidt tot ergernissen bij fietsers, liet een woordvoerster vandaag weten.
De klachten komen sinds drie weken binnen uit het hele land. De Fietsersbond stuurt ze door naar de verantwoordelijke wegbeheerders: gemeenten, provincies en waterschappen.

De bond adviseert met nadruk niet alleen op fietspaden te strooien, maar om ook te bezemen. Daarnaast zouden gemeentes op hun websites moeten aangeven waar is gestrooid, zodat fietsers een route kunnen uitstippelen. 'Alle hoofdfietsroutes moeten schoon zijn', aldus de woordvoerster.

Ouderen
Ook Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dat het accent bij gladheidsbestrijding meer zou moeten liggen bij ouderen en fietsers.

De VVN zegt geen klachten te krijgen over het strooibeleid van gemeentes, maar wel signalen dat vooral ouderen het moeilijk hebben. De vereniging pleit voor betere gladheidsbestrijding in onder meer de buurt van bejaardenhuizen.

Seniorenbond Anbo krijgt klachten, maar wordt er niet mee overspoeld, zegt een woordvoerder. Ouderen blijven wel veel meer binnenshuis vanwege spekgladde stoepen, maar ze krijgen hulp van vrijwilligers. Van de vijfhonderd lokale Anbo-afdelingen zijn er 'enkele tientallen' die gemeenten hebben aangesproken op hun strooibeleid.

Vogels
Het winterweer heeft nog weinig invloed op dieren in natuurgebieden als de Oostvaardersplassen en Nationaal Park Veluwezoom, maar treft wel tuinvogels. Dat blijkt na een rondgang langs boswachters en natuurorganisaties.

'Tuinvogels als mezen, lijsters en roodborstjes hebben het zwaar. Ook reigers en kerkuilen zijn op zoek naar voedsel', zegt een woordvoerder van Sovon Vogelonderzoek Nederland. 'Ganzen, raven, kraaien en eksters zijn beter bestand tegen de winter.'

Door de vorst en sneeuw laten doorgaans schuwe vogels als de kransvogel zich wat meer zien. De Vogelbescherming vraagt tuineigenaren vetbollen op te hangen en zaad te strooien.

Veluwe
In Nationaal Park Veluwezoom bij Dieren is de winter vooralsnog geen probleem voor herten, zwijnen en reeën. 'De dieren hebben nog voldoende vet en er zijn nog genoeg bessen, eikels en beukennootjes. Ze moeten er wel iets meer moeite voor doen', zegt boswachter Wim Knol.

In de winter zijn februari en maart meestal de maanden van voedselschaarste. Boven park Veluwezoom ziet Knol wel veel vluchten ganzen die op zoek zijn naar open water. Veluwezoom viert volgend jaar het tachtigjarig bestaan en is daarmee het oudste Nationale Park van Nederland.

Oostvaardersplassen
In de Oostvaardersplassen in Flevoland zoeken de dieren beschutting langs speciaal aangelegde wallen en is voedsel geen probleem. 'De grote grazers hebben vetreserves. Bovendien gaan ze in de 'spaarstand'; ze doen het wat rustiger aan en verspillen zo minder energie', zegt een woordvoerster van Staatsbosbeheer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden