Wintels stemde niet tegen samenwerking met PVV

Kandidaat-lijsttrekker Marcel Wintels stemde in oktober 2010 op het CDA-ledencongres niet tegen de gedoogcoalitie met de PVV van Wilders. Dat meldt het Brabants Dagblad. Wintels ageerde deze week tegen zijn medekandidaten voor het lijsttrekkerschap, Sybrand van Haersma Buma en Liesbeth Spies, vanwege hun samenwerking met de PVV.

Onderwijsbestuurder Marcel Wintels wil lijsttrekker worden van het CDABeeld anp

Wintels, bestuurder van scholenkoepels Fontys en Amarantis, zei na bekendmaking van zijn kandidatuur dat hij de samenwerking met Wilders altijd een slecht idee had gevonden. Toch nam hij tijdens de ledenraadpleging in oktober 2010 niet de moeite om tegen te stemmen, schrijft het Brabants Dagblad. Sterker nog, hij was zelfs vóór de gedoogconstructie. Er was geen alternatief, vond hij. 'De PVV-stemmers zullen zich nog meer verstoten voelen als we dit akkoord afwijzen. Dan maak je die groep alleen maar groter', zei hij toen.

Nu zegt Wintels tegen het Brabants Dagblad: 'Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik het een slecht plan vond om met de PVV te gaan onderhandelen. Maar op het congres in Arnhem was het al een voldongen feit. Ik heb ook niet eens meer meegestemd. Ik stond helemaal achter in de zaal, het was natuurlijk ook een chaos.'

Woensdag zette hij hard de aanval in op zijn Haagse concurrenten Van Haersma Buma en Spies. 'Spies en Buma zullen zich de komende tijd in allerlei bochten moeten wringen om zich uit deze lastige spagaat te redden. Juist dat draaien en keren van onze Haagse politici heeft mij de laatste jaren vaak buikpijn gekost', zei hij tegen HP/De Tijd.

Door in zee te gaan met de PVV is de partij volgens hem verder van de kiezers vervreemd. Over Verhagen, die hartgrondig pleitte voor de gedoogconstructie, zegt Wintels: 'Zijn intenties waren vast goed, zonder meer, maar het is niet begrepen.'

Morgen keurt de selectiecommissie van het CDA de aanmeldingen voor het lijsttrekkerschap. Als Wintels door de selectie komt, gaat hij maandag in Rotterdam in debat met de andere kandidaten. De samenwerking met de PVV zal onderwerp van discussie zijn. De vraag is hoe Wintels zich daarin zal opstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden