Winstverwachting Nederland in Rio omlaag afgesteld

Honderd dagen voor het begin van de Olympische Spelen van Rio is het Nederlandse medailleperspectief behoorlijk afgenomen. Het sportdatabedrijf Gracenote Infostrada heeft zijn prognose vergeleken met vier maanden geleden met 15 procent naar beneden bijgesteld.

John Volkers
BMX'er Niek Kimmann tijdens de Olympische Jeugdspelen van 2014. Hij is samen met de Nederlandse hockeyvrouwen uit het lijstje met verwachte winnaars tijdens Rio '16 gehaald. Beeld epa
BMX'er Niek Kimmann tijdens de Olympische Jeugdspelen van 2014. Hij is samen met de Nederlandse hockeyvrouwen uit het lijstje met verwachte winnaars tijdens Rio '16 gehaald.Beeld epa

In januari, bij het begin van het olympisch jaar, werd de Nederlandse ploeg, TeamNL, door het internationaal gewaardeerde bedrijf nog geschat op een recordoogst van 33 medailles: 6 goud, 10 zilver, 17 brons. Bij de berekening van 27 april, precies honderd dagen voor de Spelen, staat Nederland genoteerd voor 28 medailles, nog steeds een record: 5 goud, 10 zilver en 13 brons.

In het virtuele medailleklassement is de equipe één plaats gezakt: naar de veertiende positie. Wel bezet Nederland bij een berekening van het klassement op basis van eindtotalen een plaats in de toptien van de wereld. Die klassering, normaliter berekend op basis van gouden plakken, is al jaren de doelstelling van het Nederlands olympisch comité NOC*NSF: beter gezegd de 'toptien ambitie'.

Voor de Spelen van 2016 houdt Gracenote nu rekening met vijf gouden medailles door Nederlandse sporters en sportploegen. Het vijftal is: atlete Dafne Schippers (200 meter), dressuurruiter Hans Peter Minderhoud met Glock's Flirt, het springruiterteam, zeilster Marit Bouwmeester en judoka Kim Polling.

In januari ging het om zes gouden medailles. Uit dat gulden rijtje verdwenen de hockeyvrouwen en BMX-fietser Niek Kimmann. Ruiter Minderhoud vulde een van de twee lege plekken in.

In de berekeningen van Gracenote, gebaseerd op prestaties in de grote competities sinds 2012, zijn wat Nederland betreft enkele opvallende ontwikkelingen te noteren. Dafne Schippers is haar tweede plaats op de 100 meter kwijt. Ze komt niet eens meer voor in de topdrie van het prestigieuze nummer. De lang pauzerende wielrenster Marianne Vos is eindelijk geschrapt uit het erepodium van de wegwedstrijd.

Dafne Schippers tijdens het IAAF World Indoor kampioenschap. Beeld afp
Dafne Schippers tijdens het IAAF World Indoor kampioenschap.Beeld afp

Het terugtreden van de hockeyvrouwen als olympisch kampioen is een meer gewaagde voorspelling. Verder zijn alle medailles van het baanwielrennen uit de prognoses weggevallen. In januari werden voor Jeffrey Hoogland, Elis Ligtlee en Shanne Braspennincx nog olympische medailles voorzien. Hun mindere verrichtingen op de WK baan in Londen van begin maart zijn in dit voorspellende klassement verwerkt.

De gemakkelijkste correctie was het schrappen van de waterpolovrouwen als de gedroomde (verliezende) olympische finalisten. De vrouwen van coach Arno Havenga grepen bij twee kwalificatietoernooien naast de tickets voor Rio.

Nieuwe medaillekandidaten zijn door de cijfermeesters van Gracenote ook genoteerd. Onder hen zijn de plankzeilers Dorien de Geus en Dorian van Rijsselberghe, turnster Sanne Wevers en de roeiers Steenman en Braas.

In het internationale overzicht worden de Verenigde Staten, China en Rusland als de grote winnaars gezien. De VS veroveren in augustus 102 medailles. Dat waren er begin dit jaar nog maar 93. China verliest er vijf: van 83 naar 78.

Van Russische deelname wordt nog steeds uitgegaan. De Russen staan in het boek voor 66 plakken. Michael Phelps die een comeback heeft gemaakt in het zwemmen wordt aangemerkt als de succesvolste sportman van Rio 2016: 5 goud en 1 brons is de voorspelling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden