Winsten van medisch specialisten stijgen

Zelfstandig werkzame medisch specialisten zagen hun winsten in de periode 2001 tot 2009 elk jaar gemiddeld met 8 procent stijgen. Zelfstandige huisartsen en tandartsen maakten per jaar gemiddeld 5,6 en 4,4 procent meer winst, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendmaakte.

Het CBS becijferde dat de fiscale winst van deze medisch specialisten in 2009 gemiddeld uitkwam op 259.000 euro per jaar. Dat is ruim twee keer zoveel als eveneens zelfstandig werkende huisartsen en tandartsen die uitkwamen op respectievelijk 125.000 en 119.000 euro winst. De beste zaken deden de anesthesiologen en radiologen die met 12 procent de winst het meest zagen groeien, cardiologen hadden met 4 procent de laagste winstgroei.

Ook voor de artsen in loondienst geldt dat zij er het afgelopen decennium op vooruit gingen. Gemiddeld stegen de lonen van specialisten, huis- en tandartsen met 3,2 tot 3,7 procent per jaar. Dat is meer dan de gemiddelde loonstijging in de zorgsector, die lag namelijk op 2,6 procent per jaar.

Mensen in loondienst zagen hun lonen echter niet zo snel stijgen als de winst van de zelfstandigen. Medisch specialisten spannen wat dat betreft de kroon: 3,2 om 8,3 procent per jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden