Winsten stijgen met 33 procent

De winst van 123 aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven is in de eerste helft van dit jaar aanzienlijk sterker gestegen dan in dezelfde periode vorig jaar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De totale winst van 13 miljard komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, die de cijfers gisteren bekend maakte, vooral in de industrie tot stand. De 62 onderzochte industriële bedrijven zijn goed voor 10,3 miljard gulden winst. Het kleinste winstbedrag komt tot stand bij de vijftien bedrijven die werkzaam zijn in de dienstverlening. Deze vijftien zijn goed voor 123 miljoen gulden winst. Maar dat is wel 44 procent meer dan het resultaat dat in de eerste helft van 1994 werd behaald.

De kleinste door het CBS onderzochte categorie is het vervoer , waarin onder meer KPN, KLM en Pakhoed. De winststijging in deze sector stak met 7 procent mager af tegen de gemiddelde groei van 33 procent.

Niet alle ondernemingen maakten winst. Zeven zaten in de rode cijfers met een gezamenlijk verlies van 700 miljoen. Banken, verzekeraars en beleggingsinstellingen blijven buiten beschouwing. De omzet van deze groep groeide in het eerste halfjaar met ruim 4 procent tot 237,3 miljard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden