Winst voor SP, verlies voor PvdA en CDA in peiling

De SP heeft deze week in de peiling van Maurice de Hond drie zetels gewonnen ten opzichte van vorige week. De PvdA en het CDA moesten elk een verlies van 2 zetels incasseren.

Emile Roemer tijdens het SP-partijcongres, vorige week in Breda. Beeld ANP
Emile Roemer tijdens het SP-partijcongres, vorige week in Breda.Beeld ANP

De SP wil na de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september proberen in de regering te komen en heeft aangegeven dat er daarbij geen breekpunten zijn. Die strategie lijkt volgens De Hond aan te slaan bij de kiezers. De SP zou uitkomen op 32 zetels, 17 meer dan nu.

Van alle kiezers die bij de vorige verkiezingen (2010) op de PvdA stemden, zegt 29 procent nu SP te stemmen. Bij de GroenLinks-kiezers is dat 19 procent en bij de PVV 11 procent.

De PvdA, waarmee de SP bij de verkiezingen een lijstverbinding wil aangaan, zakt in de jongste peiling 2 zetels weg. De sociaaldemocraten zouden uitkomen op 19 zetels, 11 minder dan ze er nu hebben. Ook het CDA verliest 2 zetels, waarmee de christendemocraten er 13 zou overhouden. Het CDA heeft nu nog 21 zetels in de Kamer.

De VVD wint in de peiling 1 zetel. De liberalen komen daarmee uit op 26. Dat zijn er 5 minder dan het huidige aantal.

Verdere verschuivingen hebben zich niet voorgedaan. De PVV staat op 24 zetels (nu 23), D66 op 16 (nu 10), GroenLinks op 6 (nu 10), ChristenUnie op 6 (nu 5), de SGP op 3 (nu 2) en de Partij voor de Dieren op 3 (nu 2).

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden