NieuwsShell

Winst Shell steeg afgelopen jaar met maar liefst 80 procent

Een aandeel in winstmachine Shell blijft goudgerand. Zelden had de Koninklijke Shell zo’n goed jaar. De winst steeg met maar liefst 80 procent naar bijna 24 miljard dollar (20 miljard euro), en dus zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden geen woord te veel toen hij dat ‘een zeer sterke financiële prestatie’ noemde.

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden tijdens de jaarvergadering van Shell op 31 januari, 2019. Beeld AFP
Bestuursvoorzitter Ben van Beurden tijdens de jaarvergadering van Shell op 31 januari, 2019.Beeld AFP

Dat was vooral aan de prijsstijgingen van olie en gas te danken. De prijs van olie waarmee Shell rekent, steeg vorig jaar met 30 procent, die van gas met 18 procent. De omzet ging van 308 miljard naar 388 miljard dollar. De kosten gingen flink omlaag. Deels kwam dat doordat Shell zijn schulden verder verminderde. In 2015 kocht het concern het Britse gasbedrijf BG Group voor 70 miljard dollar, veruit de grootste bedrijfsovername ooit door een Nederlands bedrijf. Maar sindsdien zat het concern met een flinke berg schulden die het langzaam maar zeker verteert. In dat kader verkocht het concern tal van andere bezittingen, voor een totale waarde van 30 miljard dollar. Die operatie is nu voltooid. De schulden zijn weer op het gewenste niveau. Eind 2017 maakten schulden nog 25 procent uit van de balans, eind vorig jaar nog maar 20,3 procent.

De gasdivisie was veel winstgevender. Los van incidentele meevallers steeg de winst hier met 78 procent. Bij het zoeken naar en winnen van olie en gas verdubbelde de winst zelfs ruimschoots. Bij de verkoop van olieproducten (zoals benzine, diesel, en kerosine) en bij de chemische divisie daalde de winst juist.

Shell investeerde vorig jaar 800 miljoen dollar in duurzame energie. ‘Shell is nu in een uitstekende positie om zijn leiderschap in de energietransitie waar te maken,’ zegt Mark van Baal van Follow This, een groep groene aandeelhouders in olie- en gasbedrijven. ‘Het bedrijf kan de enorme inkomsten uit fossiele brandstoffen gebruiken om grootschalig te investeren in nieuwe, duurzame business modellen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden