Winst Shell lager door olieprijs en milde winter

President-directeur C. Herkströter van Shell moet de aandeelhouders vandaag, op zijn laatste jaarvergadering, teleurstellen. De winst is in het eerste kwartaal van dit jaar 15 procent gedaald naar 3,99 miljard gulden....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Het Brits-Nederlandse olieconcern schrijft de daling toe aan de lage olieprijs en de milde winter die de afzet van gas drukte. Ook de crisis in Azië had een negatieve invloed op de resultaten.

Hiertegenover stonden een eenmalige belastingbate en een verlenging van de afschrijvingstermijn van enkele installaties die ervoor zorgden dat de winst niet nog harder onderuit ging.

Op de effecenbeurs werd aanvankelijk positief gereageerd op de cijfers omdat beleggingsanalisten een grotere winstdaling hadden verwacht. Bovendien was de winst weer wat beter dan de tegenvallende cijfers in het vierde kwartaal van 1997.

Donderdagochtend steeg de koers van de Olies op een negatief gestemd Damrak drie gulden. Tegen het einde van de dag was van die winst niets over; het aandeel ging op 113,30 gulden de markt uit, een verlies van 50 cent.

Het rendement op het gemiddeld geïnvesteerd vermogen in de twaalf maanden tot en met 31 maar bedroeg 10,8 procent. Dit steekt niet alleen schril af tegen de 11,9 procent in dezelfde periode een jaar eerder maar ook tegen de 13 procent die Herkströter voor dit jaar voor ogen stond en het minimum van 12 procent.

'Dat blijft wel de doelstelling, maar als de olieprijs zo laag blijft wordt het moeilijk dit jaar', zei een woordvoerder. De prijs van een vat ruwe Noordzee-olie noteerde in het eerste kwartaal gemiddeld 14,68 dollar, zo'n 31 procent lager dan in 1997.

De winstdaling over het eerste kwartaal was nog sterker als ook de voorraadeffecten en bijzondere lasten worden meegenomen. Aldus berekend daalde de winst met 19 procent naar 3,476 miljard gulden, of met 27 procent tot 1,696 miljard dollar. De omzet liep in guldens met 18 procent terug tot 52,0 miljard gulden en in dollars met 26 procent tot 25,4 miljard dollar.

De lage olieprijzen drukten vooral het resultaat van de olie- en gaswinning. Daar daalde het bedrijfsresultaat met 45 procent tot 864 miljoen dollar. Door de milde winter daalde de aardgasverkoop in Europa met 9 procent. Herstel bij deze divisie is sterk afhankelijk van de pogingen van Opec- en niet-Opeclanden om de olieprijs te verhogen door beperking van de productie.

Het resultaat van de raffinaderijen en benzineverkoop bleef op peil: 597 miljoen dollar. Een verbetering van de raffinagemarges in West-Europa (Rotterdam) compenseerde de achteruitgang in het Verre Oosten (Singapore). Shell voorziet dat het nog even kwakkelen blijft in Azië.

Ook de divisie Chemie had te lijden van de economische crisis in het Verre Oosten, waar de prijzen voor petrochemische producten zijn gedaald. Elders waren de marktomstandigheden voor chemie volgens Shell eveneens ongunstig. Dankzij een eenmalige belastingmeevaller steeg het resultaat van de chemische activiteiten met 19 procent tot 290 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden