Winst Philips verdubbelt tot 2,1 miljard

Door een ongekend goed vierde kwartaal heeft Philips de hooggespannen verwachtingen over het resultaat van het vorig jaar nog overtroffen....

Van onze verslaggever

EINDHOVEN

'1994 Is verlopen zoals we gehoopt hadden, in zijn totaliteit zelfs iets beter', aldus Philips-president Jan Timmer gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. 'Sommige gebieden behoeven echter nog wat extra aandacht', zo nuanceerde hij het optimisme onmiddellijk.

Hij doelde daarbij vooral op de problemen bij de Duitse dochters Grundig en PKI, die nog steeds niet uit de verliezen zijn. 'De verliezen zijn wel afgenomen', aldus de Philips-president, die zich teleurgesteld toonde over de kooplust van de Duitse consumenten. Vooral Grundig, actief in de consumentenelektronica, heeft veel last van de oppot-neigingen van de Duitse bevolking.

Maar ook PKI, dat telecommunicatiesystemen verkoopt, is nog lang niet uit de problemen, zo meldde Timmer. Als enige sector dook Professionele Produkten en Systemen, waartoe ook PKI behoort, vorig jaar in de rode cijfers. Er werd een verlies geleden van 100 miljoen gulden, tegen een winst van 101 miljoen in 1993. Het verlies van Professionele Produkten en Systemen, goed voor 8,2 miljard ofwel 13 procent van de totale Philips-omzet, kan voor een belangrijk deel op het conto van PKI geschreven worden.

De winst bij Philips steeg van 1965 tot 2125 miljoen gulden. Dat de winst, in vergelijking met het resultaat, zo weinig gestegen is, komt doordat in 1993 een buitengewone bate van 1,1 miljard gulden geboekt kon worden door de verkoop van het Philips-belang van 35 procent in het Japanse MEC. De omzet steeg met 8 procent tot 61 miljard gulden. In het vierde kwartaal steeg de winst met liefst 82 procent tot 933 miljoen gulden.

Timmer toonde zich nog niet echt tevreden met de winst. 'Het is nog niet het niveau dat we voor ogen hadden toen we vijf jaar geleden begonnen met Operatie Centurion. Centurion is ook nog niet klaar, maar gaat wel een nieuwe fase in: van groei in geografisch opzicht en nieuwe technologie', aldus Timmer.

Nederlandse beleggers werden niet geïmponeerd door de winst of door de aankondiging van het dividend van 1,25 gulden. De koers van Philips ging in eerste instantie weliswaar zes dubbeltjes omhoog, maar moest later een fikse veer laten. Er ging twee gulden af tot 54,30. Toen de markt in New York openging, kwam het fonds weer enigszins terug en sloot op 55,60, zeventig cent lager dan dinsdag. Met een half miljard gulden was de omzet enorm.

De meest spectaculaire verbetering werd vorig jaar gerealiseerd door de produktgroep Consumentenelektronica. Deze groep, producent en verkoper van tv's, cd-spelers, cd-i's en andere audio en video-apparatuur, verdiende vorig jaar 449 miljoen gulden voor Philips. In 1993 werd nog een verlies geleden van 327 miljoen. De aantrekkende economie was de voornaamste oorzaak van dit volgens Timmer spectaculaire winstherstel. De groep zette 21,2 miljard gulden om, tegen 20,6 miljard in 1993.

Een andere opvallende stijger is de produktgroep Componenten en Halfgeleiders, waar beeldbuizen en chips gemaakt worden. De betere economische omstandigheden waren hier verantwoordelijk voor een omzetstijging van 21 procent tot 8,9 miljard gulden en een resultaatverbetering van een half miljard tot 1,6 miljard gulden.

Op de vele speculaties over zijn vertrek wilde Timmer niet ingaan. 'Te gelegener tijd, en op tijd, wordt u ingelicht over mijn vertrek. Ik ben niet van plan op korte termijn weg te gaan of langer te blijven dan strikt noodzakelijk. De kans dat ik tot mijn 66-ste jaar blijf, is minder dan 1 procent', gaf hij te kennen. Timmer is maandag 62 jaar geworden.

Timmer bevestigde nog eens de plannen om allianties aan te gaan op het terrein van de multi-media, waarin telecom-produkten via kabelnetwerken verbonden worden met computers en televisies. Philips heeft eerder al aangekondigd belangstelling te hebben voor KTA, het kabelnetwerk in Amsterdam. 'Allianties op dit terrein zijn pure noodzaak, simpelweg omdat geen enkele onderneming alle benodigde kennis zelf in huis heeft', zei Timmer. 'Ik meen dat wij veel te bieden hebben, in deze tijd waarin computers en consumentenelektronica steeds verder naar elkaar toegroeien.'

Philips bood vorig jaar werk aan 253 duizend mensen, negenduizend meer dan een jaar eerder. De groei van de werkgelegenheid deed zich uitsluitend voor in Azië en Latijns Amerika. In Europa zakte het personeelsbestand met drieduizend personen. 'Het is te verwachten dat meer werkgelegenheid zich verplaatst naar Azië', aldus Timmer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden