Winst ING op peil door besparingen

ING heeft de financiële wereld donderdag verrast met mooie resultaten over het eerste kwartaal. De winst per aandeel van Nederlands grootste financiële dienstverlener kwam uit op 59 cent....

Van onze verslaggever

ING verwacht dat de winst dit jaar minimaal even hoog uitkomt als het afgelopen jaar, toen een nettowinst van 4,6 miljard euro werd behaald.

'Verrassend mooie cijfers', vindt analist Jaap Barendregt van Friesland Bank. 'Vooral de kostenreductie in het Amerikaanse verzekeringsbedrijf loopt in het oog.' In de Verenigde Staten is een reorganisatie aan de gang waarbij 1755 mensen hun baan verliezen.

De Amerikaanse verzekeringsactiviteiten van ING zijn in termen van baten verreweg het grootste bedrijfsonderdeel van de bankverzekeraar. In 2000 nam het zowel Aetna als Reliastar over, twee grote levensverzekeraars.

De nettowinst van ING steeg in het eerste kwartaal met enkele tienden van een procent tot ruim 1,1 miljard euro. Het leeuwendeel, 787 miljoen euro, kwam voor rekening van de verzekeringstak. Verzekeringen boekten een winststijging van 16 procent.

Het bankbedrijf van ING deed het een stuk minder. Het resultaat van de bancaire activiteiten nam af met 23 procent tot 349 miljoen euro. Vooral dalingen van de provisies en een sterke toename van de voorzieningen voor slechte leningen drukten het resultaat. In de eerste drie maanden van het jaar stopte ING 300 miljoen euro in de stroppenpot. Vorig jaar was dat nog maar 125 miljoen euro.

Voor dit jaar sluit ING niet uit dat het meer geld kwijt is aan slechte leningen dan eerder werd aangenomen. Financieel topman Cees Maas gaf in een toelichting op de kwartaalcijfers aan dat het bedrijf meer risico loopt dan eind februari bij de presentatie van de jaarcijfers was ingeschat. 'We hopen onze eerdere verwachting waar te maken, maar we sluiten niet uit boven dat niveau te komen', aldus Maas. Vorig jaar kostten risicoleningen de bank 750 miljoen euro.

Het resultaat van ING enigszins opgepoetst doordat 205 miljoen gulden aan gerealiseerde koerswinst op aandelen in het resultaat werd genomen. Dat was 15 procent meer dan het jaar ervoor. ING heeft een enorme voorraad aandelen op de plank liggen, en laat elk jaar een deel van de koerswinst vrijvallen. Dat deel is elk jaar 15 procent meer dan het jaar ervoor. Zonder die boekwinst zou de winst in het eerste kwartaal zelfs 2 procent lager zijn uitgevallen dan vorig jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden