Winst Gist-brocades na drie jaar weer op peil

Met een winst van 127 miljoen gulden voldoet het biotechnologieconcern Gist-brocades op de kop af aan de doelstelling die drie jaar geleden is gesteld....

Van onze verslaggever

DELFT

In drie jaar tijd heeft de onderneming in Delft het rendement op het eigen vermogen opgevoerd van 6 tot de beoogde 12 procent. De omzet die verloren ging met het afstoten van Brocacef en de Pharma Divisie is teruggekomen in de kernactiviteiten. Daar zal ook verdere groei plaatsvinden, onder meer via overnames die mede worden gefinancierd uit een lening van 200 miljoen gulden.

Gist-brocades zal een converteerbare achtergestelde obligatielening uitgeven, waarmee dat bedrag moet worden binnengehaald. In welke hoek het concern zal investeren, wilde Scheffer niet zeggen. Gist volgt de snel groeiende markten in zuid-oost-Azië, vooral China, maar stelt dat acquisities daar voor een producent van consumentenprodukten eenvoudiger zijn dan voor een toeleverancier als Gist.

Na jaren waarin het concern 'een inhaalslag' maakte door rendement en balans sterk te verbeteren, met vorig jaar nog een winstgroei van 22,6 procent, verwacht Scheffer de komende jaren 'een gestage groei'. Hij stelt zich niet opnieuw een doel zoals in 1989: 'We deden toen een aantal zaken slecht. Dat is verbeterd. Maar we hebben het nu niet meer, zoals toen, in eigen hand.'

Gist-brocades heeft de afgelopen jaren nadruk gelegd op de winst voor buitengewone posten, omdat het afstoten van bedrijfsonderdelen het resultaat anders te veel zou hebben vertekend. Inclusief die posten groeide de winst vorig jaar met ruim 30 procent, van 104 tot 135 miljoen gulden. De winst groeide vooral door hogere marges uit de industriële farmaceutische produkten.

Het concern in Delft, drie jaar geleden nog te sterk afhankelijk van zijn farma-produkten, is sinds begin dit jaar verdeeld in vier produktendivisies. Simpel gezegd zijn dat bakkersgist, smaakstoffen op basis van gist, grondstoffen voor antibiotica en enzymen voor bijvoorbeeld wasmiddelen, dranken, textiel en diervoeder. Daarbij is een vijfde divisie gekomen voor nieuwe produkten.

De omzet van Gist-brocades, met 5300 werknemers actief in twintig landen, nam vorig jaar toe met 138 miljoen tot 1703 miljoen gulden. Daarvan was 35 miljoen afkomstig uit de overname van Lefersa, de grootste producent van bakkerij-ingrediënten in Chili, en een joint venture in India. Devaluatie van het Engelse pond en de lire kostte het concern 50 miljoen gulden omzet.

Volgens Scheffer gaat het het biotechnologieconcern voor de wind in de farmaceutische wereld. De prijzen zijn stabiel terwijl het gebruik van geneesmiddelen toeneemt. In de bakkerij-produktenhoek staan de marges onder druk door toenemende concurrentie in de VS en Europa.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden