Winst Getronics groeit tot bijna 100 miljoen

De winst van Getronics is vorig jaar 22 procent gestegen naar 97,5 miljoen gulden. Dat kwam mede doordat het Amsterdamse automatiseringsconcern sinds 1 september het eind vorig jaar overgenomen Raet heeft geconsolideerd....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Voor het lopende jaar verwacht het bedrijf eenzelfde winstgroei te behalen als vorig jaar. Die voorspelling is gebaseerd op de verwachting dat de bijdrage van Raet, waarin Getronics een belang van 50 procent heeft, zal stijgen.

De steeds sterker wordende positie in de Nederlandse thuismarkt zal het bedrijf de kans geven nu ook in het buitenland een bedrijf over te nemen. Getronics verwacht dat de markt voor infomatietechnologie dit jaar iets harder zal groeien dan vorig jaar; met 5 à 6 procent. 'Wij zullen harder groeien dan het marktgemiddelde', voorspelde directeur A. Risseeuw bij de presentatie van de cijfers.

Hij zei al gesprekken te voeren met mogelijke overnamekandidaten die hij met name zoekt in Scandinavië en Engeland. Omdat een overname van een klein bedrijf niet de moeite loont, zal het een gezond bedrijf van behoorlijke omvang moeten zijn, stelde Risseeuw. Hoewel Getronics een behoorlijke financiële positie heeft, zal het voor een grote buitenlandse overname aandelen uitgeven. 'We zijn niet uit op kleine stapjes.'

De beurskoers van Getronics, dat ruim tien jaar geleden notering kreeg aan de Amsterdamse effectenbeurs, heeft al een behoorlijke rit gemaakt sinds het bedrijf de overname van Raet aankondigde. Na de bekendmaking van de resultaten schoten de aandelen gisteren nog eens 11,20 gulden omhoog naar een record op 105,20 gulden.

De stijging gisteren werd ook ingegeven door de aangekondigde splitsing van de aandelen. Als de aandeelhouders ermee instemmen, worden die gesplitst in een verhouding van vier op een. Het dividend werd verhoogd tot een gulden van 85 cent over 1994. Per aandeel bedroeg de winst vorig jaar 4,54 gulden, 20 procent meer dan een jaar eerder.

Risseeuw wilde niet zeggen hoeveel verlies Raet vorig jaar heeft geleden. Bij het boekenonderzoek bleek in oktober vorig jaar dat één bedrijfsonderdeel van dat Utrechtse bedrijf zulke zware verliezen maakte, dat het hele bedrijf in de rode cijfers kwam. Dit bedrijfsonderdeel, dat speciale software maakte voor kleinschalige toepassingen, is bij de overname van Raet afgesplitst en wordt nu opgedoekt. Daarbij gaan ongeveer driehonderd banen verloren.

De verliezen van deze divisie zijn daarom niet geconsolideerd. Voor de belastingen heeft Getronics echter wel degelijk geprofiteerd van deze verliezen. De belastingdruk gaat daardoor de komende vijf omlaag naar 30 procent van 34 procent nu. Exclusief Raet steeg de omzet vorig jaar met 9,5 procent.

Zie ook Economie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden