Winst Fugro zal kelderen door malaise in olie- en gasindustrie

Fugro heeft woensdagnacht een fikse winstwaarschuwing uitgegeven. De bodemonderzoeker lijdt onder de malaise in de olie- en gasindustrie en verwacht daardoor over de eerste helft van dit jaar aanzienlijk minder winst te maken dan verwacht.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JONATHAN WITTEMAN

AMSTERDAM - Dat meldt het bedrijf uit Leidschendam in een persbericht. Fugro zegt een 'zwak eerste kwartaal' achter de rug te hebben. Ook de maanden erna waren 'slechter dan verwacht'. 'De ontwikkeling van de resultaten dit jaar is tot dusver teleurstellend geweest', zei bestuursvoorzitter Paul van Riel. 'Tijdens het laatste kwartaal is het steeds duidelijker geworden dat de olie- en gasmarkt verzwakt is.'

Olie- en gasbedrijven zijn dit jaar tot nu toe erg terughoudend met investeringen, waardoor Fugro minder opdrachten kan binnenrijven. Onder meer het belangrijke onderdeel Seabed Geosolutions, gespecialiseerd in seismisch onderzoek op de zeebodem, maakt een moeilijke periode door.

Het bedrijfsresultaat zal naar verwachting wel nipt positief uitvallen, maar lang niet zo hoog als de plus van 11,4 procent in de eerste helft van vorig jaar. De bodemonderzoeker, gespecialiseerd in het verzamelen en interpreteren van data over het aardoppervlak, zag zich gedwongen 300 tot 350 miljoen euro af te schrijven op de bezittingen.

Fugro (een afkorting van Funderingstechniek en Grondmechanica) heeft de beoogde groei voor de komende jaren naar beneden bijgesteld. Het vorig jaar uitgesproken doel om jaarlijks ruim 10 procent meer omzet te boeken blijkt bij nader inzien niet realistisch. Het AEX-bedrijf verwacht dat de resultaten de komende tijd zullen aantrekken, maar de goede cijfers van vorig jaar blijven buiten bereik. Fugro draait de investeringskraan voorlopig dicht en gaat snijden in de kosten. De kwakkelende kaartendivisie zal worden gereorganiseerd.

Fugro werkt veel voor de oliesector. De cartografische gegevens van het bedrijf helpen oliebedrijven aan de beste locaties voor boorplatforms, maar zijn ook belangrijk voor telecombedrijven om te bepalen waar ze het best hun kabels over de zeebodem kunnen trekken. Maar Fugro hielp ook meezoeken naar de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines.

Op de beurs ging Fugro keihard onderuit. Rond het middaguur stond het op een verlies van 20 procent.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden