Winst DSM herstelt snel dankzij economische groei

Het Limburgse chemieconcern DSM profiteert sterk van het economisch herstel in Europa. In het tweede kwartaal werd een winst geboekt van 98 miljoen gulden, 25 maal meer dan de 4 miljoen die vorig jaar in deze periode werd verdiend....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Bestuurslid Ad Timmermans, verantwoordelijk voor de financiën, gaf gisteren in een toelichting op de kwartaalcijfers aan dat hij dit jaar een verder winstherstel verwacht. Opmerkelijk in het eerste halfjaar was vooral de snelle groei van de produktie bij de grote kraak-installaties, waarin basisprodukten als etheen en propeen gemaakt worden. Eind vorig jaar draaiden die nog op 80 procent van hun capaciteit, maar nu op 100 procent.

DSM zoekt al jaren naar partners voor de produktie van deze produkten, omdat de prijzen en de afzet ervan te conjunctuurgevoelig zijn. Volgens Timmermans is de noodzaak om 'strategische allianties' aan te gaan niet afgenomen nu DSM in deze sector weer een winst heeft geboekt van 67 miljoen gulden. Vorig jaar schreef DSM nog 91 miljoen gulden met rode inkt.

Analisten wijzen erop dat de snelle groei van de capaciteitsbezetting ertoe kan leiden dat de prijzen ook rap gaan stijgen. 'De winst stijgt dan navenant snel', aldus een Britse DSM-watcher. 'En wat nog interessanter is: er komt veel geld beschikbaar om weer eens een grote overname te doen. DSM heeft de afgelopen jaren zo veel geïnvesteerd, dat ze het nu een paar jaar rustig aan kunnen doen.'

Maar Timmermans deed vrij vaag over de verwachte prijsstijgingen. Hij wees erop dat de prijzen nu nog altijd 4 procent lager liggen dan vorig jaar, maar verwacht 'in de nabije toekomst' wel verbetering. Wanneer dat zal gebeuren, daaraan waagt hij zich niet.

Het investeringsniveau lag in de eerste helft op 200 miljoen gulden, en loopt dit jaar waarschijnlijk niet hoger op dan zo'n 300 miljoen. Vorig jaar werd nog voor 700 miljoen geïnvesteerd en in 1992 zelfs voor 1,1 miljard. Dat betekent dat winst en afschrijvingen voor een groot deel besteed kunnen worden aan nieuwe acquisities.

Alleen een nieuwe snelle capaciteitsvergroting van kraakinstallaties kan roet in het eten gooien. 'We hopen dat andere chemiebedrijven wat dat betreft net zo'n verstandig beleid voeren als wij', aldus Timmermans. In Europa heeft hij wat dat betreft waarschijnlijk weinig te duchten, maar in het Midden-Oosten en in oost-Azië wordt nog wel fors capaciteit bijgebouwd.

Timmermans schreef het winstherstel toe aan hogere verkoopvolumes en kostenbesparingen. 'Verheugend, maar nog niet bevredigend', zo zei hij. 'We mikken op een winst die 15 procent is van ons geïnvesteerd vermogen.' Als die norm gehaald wordt, kan DSM bogen op een winst van 1 miljard. Volgens de meeste analisten moet het conjunctuurafhankelijke concern in topjaren nog beter kunnen presteren. 'Het enige probleem is dat de beurskoers daar al behoorlijk op is vooruitgelopen', aldus analist R. van Geffen van het Bossche bankiershuis Van Lanschot. Ondanks de beter dan verwachte kwartaalcijfers en de hervatting van het tussentijds dividend (twee kwartjes) daalde de koers gisteren dan ook met 1,70 gulden tot 145,70.

Evenals concurrent Akzo wilde DSM gisteren weinig kwijt over de winstprognose voor het hele jaar. Verder dan 'vertrouwen in de toekomst' en 'een goede uitgangspositie om van de verbeterde markt te profiteren' wilde Timmermans niet gaan. Wel zal het gebruikelijke dal in het derde kwartaal als gevolg van de vakantietijd vermoedelijk minder diep zijn dan normaal, omdat 'men bij hogere prijzen geneigd is zijn voorraden snel aan te vullen', zo voegde de DSM-topman aan zijn verwachtingen toe.

De omzet ging in het tweede kwartaal omhoog van 2,09 naar 2,27 miljard gulden. Over het eerste halfjaar steeg deze van 4,2 tot 4,5 miljard gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden