Winst CSM slinkt door fiks hogere pensioenlasten

Voedingsbedrijf CSM heeft in het vierde kwartaal van 2002 een nettowinst behaald van 30,2 miljoen euro. De winst werd gedrukt door een eenmalige last van 10,9 miljoen euro voor het op peil houden van het pensioenfonds....

Het voedingsbedrijf verhoogde de verwachte stijging van de winst per aandeel voor 2003 van 5 procent naar 5 tot 7 procent. Daarbij houdt CSM rekening met de overname van de Amerikaanse producent van bakkerij-ingrediënten Carpro, die op 24 februari wordt afgerond, en met de gestegen koers van de euro.

CSM verlengde zijn gebroken boekjaar (tot en met september) met drie maanden om het boekhoudkundig jaar gelijk te laten lopen met het kalenderjaar. De producent van zoetwaren en voedingsingrediënten liet tot nu toe zijn boekjaar gelijk lopen met de seizoenen van de bietencampagne voor de winning van suiker.

Voor buitengewone baten en lasten kwam de winst uit op 49,5 miljoen euro, dat was ongeveer volgens de verwachting van analisten. Zij gingen er vanuit dat de pensioenlast lager (tussen 5 en 10 miljoen euro) zou uitkomen.

CSM ging zelf eerder ook uit van een winst voor bijzondere posten van ongeveer 50 miljoen euro. De kwartaalcijfers zijn onderling niet te vergelijken. CSM geeft normaal gesproken geen resultaten over drie maanden, maar alleen over de eerste helft en het hele jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.