Winst Arjan van Leeuwen genoeg voor derde zege op Wit-Rusland

Een grote dosis vasthoudendheid was voor het Nederlandse damtiental nodig om ook de derde ontmoeting van de interland tegen Wit-Rusland te winnen....

Van onze dammedewerker

AMSTERDAM

Het meest onder druk stond Rob Clerc tegen WK-kandidaat Aleksandr Baljakin. In een overbekende openingsvariant speelde de witspeler in de kerkhofaanval als nieuwe strategie alleen maar zetten op de lange vleugel. Clerc stond de hele partij met de rug tegen de muur. Gelukkig bood een subtiel gespeeld eindspel na vijfenhalf uur nog onverwacht uitkomst.

Wieger Wesselink kampte eveneens met groot nadeel. Net als Clerc offerde hij zich naar een dam op veld 50. Tegenstander Jevgeni Vatoetin voerde in het eindspel de druk op maar de Nederlander haalde de vereiste 75 zetten met remise.

Johan Krajenbrink keek aan tegen een lastige halve hekstelling van Vadim Boelat maar hij manoeuvreerde nauwkeurig. Hein Meijer overzag een twee om twee ruil tegen Aleksandr Presman. Met 'veel tijd' en 'mazzel' bleken twee zware schijfoffers genoeg voor remise.

Aan Nederlandse kant waren twee reële winstkansen te noteren. De geïnspireerd spelende Auke Scholma bracht met een verfijnd offer Aleksandr Boelatov in verlegenheid. De Wit-Rus toonde veerkracht toen hij zijn schijfverlies even verrassend teniet wist te doen.

Het nationale tiental ging met de derde zege aan de haal omdat Arjan van Leeuwen Gennadi Nartsjoek hardhandig opzij zette met een splijtende aanval door het centrum.

De vredesmissie die Harm Wiersma dinsdagavond zou ondernemen naar Ton Sijbrands in Voorst is tot nader orde uitgesteld. Het voornemen om het conflict tussen de twee oud-wereldkampioenen 'in der minne te schikken' (Wiersma) ging niet door omdat de bondscoach 's middags een marathonpartij speelde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden